Tuesday, 5 February 2019

RESEPI CHOCOLATE MOIST ( KUKUS ) GERENTI SEDAP

Hi korang! Assalamualaikum. Selamat menyambut tahun baru cina bagi yang menyambut dan selamat bercuti kepada yang lain. Cuti2 ni kemanalah? Kita stay rumah je tak kemana2 sebab cutinya dua hari sahaja. Sadisssss. Huhuh. Apa-apa pun sentiasa lah memandu dengan berhati2, ingatilah nyawa sendiri dan orang yang tersayang.

Untuk harinie kita nak kongsi resepi Chocolate Moist versi kukus. Alang2 kejap lagi nak membuatnya sebab ada yang teringin pulak. Tak tak bukan AJ yang mengidam guys bukan, Nie si adik sorang dekat rumah nie ha, dari minggu lepas dia duk sebut2 setiap hari. Sampaikan waktu kita tidur pun macam boleh terdengar lagi suara dia duk sebut nak Chocolate Moist, Chocolate Moist!! Sherammmmm.

Resepi nie resepi Kak Fizah ( isteri pakcik kita ), kak fizah nie segala benda dia masak semuanya menjadi & sedap! Rajin dan cantik pulak tu. K dia tak baca kot blog kita nie. Kalau baca mesti kembang semangkuk dia tu. Hahaha.

Jom kita tengok bahan-bahan serta cara nak buat dia ye. Zasssss layan.

Bahan-bahan untuk Chocolate Cake

1 cawan gula pasir *
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair *
1 cawan susu pekat *
1 cawan serbuk koko ( saya suka guna jenama Van Hauten )
1 cawan minyak masak atau minyak jagung *
1 sudu besar soda bicarbonate
3 biji telur *
1 sudu kecil esen vanilla *

Cara-cara untuk membuat Chocolate cake

1) Masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam bekas dan whisk sehingga gula hancur atau sehingga sebati. ( Bahan Basah )

2) Ayak/tapis tepung gandum, serbuk koko dan soda bicarbonate terlebih dahulu. ( Bahan Kering )

3) Campurkan bahan Bahan Kering sedikit demi sedikit ke dalam Bahan Basah dan gaulkan sehingga sebati.

4) Lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan sedikit butter/mentega.

5) Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang.

5) Panaskan pengukus terlebih dahulu sehingga air mendidih ( gunakan api besar ) dan kukus adunan tadi dalam 1 jam atau 1 jam 1/2 atau sehingga masak dengan menggunakan api yang kecik sahaja.

Tips : BUNGKUS PENUTUP DENGAN KAIN/TUDUNG LAMA2 YANG BERSIH SUPAYA AIR WAP TAK MENITIK DAN KENA PADA PERMUKAAN KEK.

Check kek dengan cara cucuk kek menggunakan pencungkil gigi yang bersih. Jangan guna pencungkil gigi yang anda dah cungkil2 gigi pulak.Aiyooo pitam nanti.

Kalau tiada kesan melekat pada pencungkil gigi maka dah masak lah jawapan nya. Dah boleh buat Chocolate untuk topping pulak.

Tunggu kek agak sejuk dan boleh keluar letak di atas para untuk sejuk sepenuhnya.

Untuk Chocolate topping nie takde sukatan pun sebenarnya, ikut tekak masing2 tapi tak apa lah kita tulis apa yang kita buat ye.

Bahan-bahan untuk Chocolate topping

1/2 cawan susu cair
2 sudu besar susu pekat * optional
1 sudu besar gula pasir * optional
1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar mentega/marjerin
2-3 blok coklat masakan

Kita guna kaedah Double Boiling ye, apa tu Double Boiling? Boleh GOOGLE kalau nak lebih faham or tahu. Tapi kita expalin jugak lah ye.

1) Kita letak air dalam periuk dan letak apa2 bekas/mangkuk kaca atas periuk berisis air tadi.

2) Kemudian masukkan lah kesemua bahan2 ke dalam bekas/mangkuk kaca. Iye betul masukkan aje semua dan tunggu cair.

3) Pastu kacau2 dia untuk pastikan blok coklat masakan tu dah betul2 cair.

4) Boleh lah tuang ke atas kek coklat kita tadi dan hias dengan Almond atau coklat rice. Terpulang pada diri masing2 ye.

Kek sedia untuk dimakan!!!!!

Selamat mencuba untuk yang nak mencuba, sesungguhnya resepi nie sap sap sui je dah siap. Tapi walaupun dia mudah dan simple memang ramai peminat kek nie. tak pernah menghampakan lagi lah. Hehehe Thank You Kak Fizah untuk resepi senang yang amat nie. Love You lah!

* GAMBAR AKAN DIUPLOAD PADA KEMUDIAN HARI.