Hi, Assalamualaikum. Hari ni perintah kawalan pergerakan ke tujuh (7). Macam mana semua, masih okay ke duduk kat rumah? Jangan timbang berat ye. Seram!
Bosan dah hari2 makan nasi. Kita tukar ke mee hoon pulak. Menu hari ni ikutkan mee sup tapi tersilap buat, terhasil soto. Padahal tak ingat mee hoon sup tu macam mana rupa dia.
Masak soto nie renyah ye, dengan 1 je dapur yang boleh guna. Tk ambik kira pulak berapa lama nak masak. 2jam ada ke? Hahaha entah lah.
Masakan nie untuk 2 orang makan tengahari dan juga malam.
Bahan-bahan kuah soto
Beberapa bahagian ayam potong sederhana kecik
7-8 biji bawang merah kecik *blend/tumbuk
3 ulas bawang putih *blend/tumbuk
1/2 inch halia *blend/tumbuk
1-2 tangkai cili api *blend kasar/tumbuk
1 packet sup bunjut
1 tangkai kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
3-4 sudu besar rempah sup
1 1/2 biji bunga lawang
1 1/2 atau 2 cawan air
1/2 kiub ayam
Garam
Cara-cara masak kuah soto
1) Panaskan periuk berisi minyak masak. Dan tumis bahan blend dengan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan sup bunjut. Tumis sampai naik bau wangi dan warna seakan kuning.
2) Masukkan ayam dan gaul sekata. Tumis sampai air ayam kering sedikit.
3) Masukkan rempah sup dan sedikit air. Kacau rata. Biarkan mendidih.
4) Masukkan lagi air sehingga paras dikehendaki. Perasakan dengan garam dan kiub ayam.
5) Keluarkan 1 atau 2 keping ayam dan carik guna garfu untuk buat hiasan di atas hidangan nanti.
Bahan-bahan kuah kicap
4-5 tangkai cili api
1 ulas bawang putih
10-20 sudu besar kicap manis
3-4 sudu besar kicap pekat abc
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
Blend hancur semua bahan. Agak2 kurang kicap tambah ikut suka.
Bahan-bahan bergedil
2 biji kentang
5-6 biji bawang merah kecik *blend kasar/tumbuk
2 ulas bawang putih *blend kasar/tumbuk
5 sudu daging ayam kisar
1 sudu teh garam
1/2 kiub ayam
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam
Sedikit daun bawang
Sedikit daun sup
Cara-cara buat bergedil
1) Potong kentang secara memanjang dan tebal. 1 kentang dapat 4 potong.
2) Goreng kentang dengan api sederhana besar. Goreng sampai agak perang warna. Terbalik kan dan goreng bahagian kentang sebelah lagi. Tak perlu goreng sampai lembik dan betul2 masak. Takut kentang serap minyak. Toskan kentang dan ketepikan
3) Tumis bahan blend tanpa minyak sehingga wangi dan warna kekuningan. Masukkan ke dalam blender.
4) Letak kan 1 sudu teh minyak dan masak ayam kisar sehingga masak. Masukkan ke dalam blender yang berisi bawang tadi.
5) Blend kentang yang telah digoreng, blend sehingga agak lumat.
6) Blendkan sekali bawang dan ayam tadi.
7) Keluarkan dari blender masukkan ke dalam bekas, perasakan sengan garam dan kiub ayam serta lada sulah/lada hitam sedikit. Masukkan daun sup dan daun bawang.
8) Bulat2 kan ikut suka nak besar mana, sy buat besar bola pingpong sahaja. Senang sekali ngap dalam mulut. Sy dapat 20 biji dengan size tu.
9) Pecahkan telur, pukul telur sekata dan celup kentang yang dah dibulatkan tadi.
10) Masukkan kentang 1 per satu dan goreng dengan minyak separa banyak. Goreng sehingga kekuningan.
11) Angkat dan toskan minyak.
Tak lengkap soto kalau tak ada kacang goreng dan bihun goreng. Bihun goreng tu bukan yang kita makan petang2 tu tp macam papadom tu.
1) Panaskan kuali dengan minyak agak banyak. Pastikan kuali betul2 panas.
2) Masukkan bihun kering sedikit dan saksikan dia kembang. Terbalik kan sekejap dan toskan. 2 saat je nak buat dia.
Maka hidanglah soto kita dengan
1) mee hoon yang dah dicelur dalam air panas, toskan.
2) ayam yang telah racik
3) kacang goreng
4) bihun goreng kopok
5) bergedil
6) daun bawang dan daun sup
7) bawang goreng
8) kuah soto
9) kuah kicap.
Sekian mengah taip, dan seksa nak masak nya. Renyah ye. Hahahaha tp sedap. Sedap is pain people!