Monday, 30 March 2020

RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN SELAYANG

Hi Assalamualaikum. Pasir Gudang lepas asar tadi mula mendung tanda nak hujan. Sedap kalau dapat makan sedap2 nie. Jap semua makanan sedap.

2 hari lepas ada beli ikan secara online. Dapat lah ikan selayang 4 ekor. Ikan caru 2 ekor. Cukup lah untuk 2 3 kali makan. 

So kita nie tak lah pandai sangat masak tapi tekak nie beriye macam pandai sangat masak. 

Ikan selayang ada, kobis ada. Jom lah buat lauk favourite dari zaman ke zaman untuk saya. 

Ikan selayang goreng sambal tumis

Lauk ini untuk 2 orang makan tengahari serta malam. 

Bahan-bahan yang diperlukan
3 ekor ikan selayang
3-4 biji bawang merah kecik *blend halus
1 ulas bawang putih *blend halus
5 tangkai cili kering *rebus dan blend halus
1 bini bawang merah besar *potong secara bulat
1 keping asam keping
1 batang serai *ketuk
1 sudu besar gula merah
1 sudu kecik garam
1 sudu kecik kicap manis
Air asam jawa

Cara-cara memasak
1) Salut ikan dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng separa garing. Tos dan ketepikan. 

2) Kurangkan minyak di kuali, tumis cili kering dan bawang yang telah diblend. Masukkan serai dan juga asam keping.  Tumis sehingga pecah minyak. 

3) Setelah sambal pecah minyak, masukkan air asam jawa, gula, garam, kicap dan bawang besar. Kalau mahu sambal basah tambahkan air, kalau mahu kering, keringkan air sambal. 

4) Rasa sambal dan tambah apa yang perlu ditambah. Kalau bawang besar dan layu dan lembik. Masukkan ikan yang telah digoreng sebentar tadi dan gaulkan dengan perlahan. 

Sedia dihidang dan makan. 


RESEPI SUP IKAN MERAH

Hi Assalamualaikum. Sempena PKP hari ke tak ingat dah. Hahaha. Tengok peti ada 1 keping ikan merah. Jadi lah buat sup untuk AJ sebab dia duk mention 2 3 kali dah ikan merah tu buat lah sup. 

( saya terletak minyak untuk sup ikan tu hahaha. Sayur campur dengan cendawan dan ikan goreng sebagai peneman) 

Bahan-bahan yang diperlukan
Lauk nie untuk sorang makan je. 
1 keping isi ikan merah
1 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang kayu manis ( paling kecik)
1 batang bunga cengkih
1 ulas bawang putih *hiris kasar
1 inch halia *hiris kasar
1 batang cili api *potong tengah 
2 biji bawang merah kecik *hiris halus
Setengah lobak merah *potong ikut suka
2 biji tomato *belah empat
2 batang bendi
Air secukupnya
Garam
Kiub ayam
Daun bawang
Daun sup

Cara-cara memasak
1) Tumis bawang putih, bawang merah, cili api, halia, buah pelaga, bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi dan warna kekuningan. Tumis dengan minyak. 

2) Masukkan air 1 cawan dahulu. Masukkan juga lobak merah, tomato dan bendi. Boleh guna apa sayur yang disukai. Tiada masalah.

3) Tunggu sampai air menggelegak baru masukkan ikan dan perasakan dengan garam, kiub ayam atau serbuk perasa. 

4) Ikan dan masak, hiaskan sup dengan daun bawang dan daun sup.

Sedia dihidang dan dimakan. Untuk yang suka sup clean resepi nie sesuai sangat lah. 
Untuk yang tiada selera makan ke. 

Selamat mencuba! 

Tuesday, 24 March 2020

RESEPI SUP AYAM VERSI NENDA

Hi, Assalamualaikum. Ada 1 hari tu teringin betul nak makan sup ayam tapi nak yang macam nenek kat kampung selalu masak. Mujur lah Allah masih panjangkan umur nenek, dapat lah telefon tanya khabar hari2 dan mintak rezeki dikala teringin.

Semoga Allah panjangkan umur dan kurniakan kesihatan yang sihat buat nenek ku di kampung. Amin ya Rabbal'alamin! 

Menu ini untuk 2 orang makan tengahari serta makan malam. 

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
1 biji kentang potong kiub dadu
1/2 biji lobak merah potong ikut suka
5-6 biji bawang merah kecik *blend/tumbuk
2 ulas bawang putih *blend/tumbuk
1/2 inch halia *blend/tumbuk
1-2 tangkai cili api *blend kasar/tumbuk
1 tangkai kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga cengkih
1-2 sudu besar rempah sup
1 biji bunga lawang
1 1/2 atau 2 cawan air
1/2 kiub ayam
Garam 

Cara-cara masak

1) Panaskan periuk berisi minyak masak. Dan tumis bahan blend dengan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih. Tumis sampai naik bau wangi dan warna seakan kuning. 

2) Masukkan ayam dan gaul sekata. Tumis sampai air ayam kering sedikit. 

3) Masukkan rempah sup dan sedikit air. Kacau rata. Biarkan mendidih dan masukkan kentang dan lobak merah. 

4) Masukkan lagi air sehingga paras dikehendaki. Perasakan dengan garam dan kiub ayam. 

5) Periksa kentang dan masak atau belum. Hiaskan dengan daun sup dan juga daun bawang.

Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan dengan nasi. Dan kuah kicap atau sambal belacan! Yummyyyy

RESEPI MEE HOON SOTO

Hi, Assalamualaikum. Hari ni perintah kawalan pergerakan ke tujuh (7). Macam mana semua, masih okay ke duduk kat rumah? Jangan timbang berat ye. Seram!

Bosan dah hari2 makan nasi. Kita tukar ke mee hoon pulak. Menu hari ni ikutkan mee sup tapi tersilap buat, terhasil soto. Padahal tak ingat mee hoon sup tu macam mana rupa dia. 

Masak soto nie renyah ye, dengan 1 je dapur yang boleh guna. Tk ambik kira pulak berapa lama nak masak. 2jam ada ke? Hahaha entah lah. 

Masakan nie untuk 2 orang makan tengahari dan juga malam. 

Bahan-bahan kuah soto

Beberapa bahagian ayam potong sederhana kecik
7-8 biji bawang merah kecik *blend/tumbuk
3 ulas bawang putih *blend/tumbuk
1/2 inch halia *blend/tumbuk
1-2 tangkai cili api *blend kasar/tumbuk
1 packet sup bunjut
1 tangkai kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
3-4 sudu besar rempah sup
1 1/2 biji bunga lawang
1 1/2 atau 2 cawan air
1/2 kiub ayam
Garam 

Cara-cara masak kuah soto

1) Panaskan periuk berisi minyak masak. Dan tumis bahan blend dengan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan sup bunjut. Tumis sampai naik bau wangi dan warna seakan kuning. 

2) Masukkan ayam dan gaul sekata. Tumis sampai air ayam kering sedikit. 

3) Masukkan rempah sup dan sedikit air. Kacau rata. Biarkan mendidih. 

4) Masukkan lagi air sehingga paras dikehendaki. Perasakan dengan garam dan kiub ayam. 

5) Keluarkan 1 atau 2 keping ayam dan carik guna garfu untuk buat hiasan di atas hidangan nanti. 

Bahan-bahan kuah kicap
4-5 tangkai cili api
1 ulas bawang putih
10-20 sudu besar kicap manis
3-4 sudu besar kicap pekat abc
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam

Blend hancur semua bahan. Agak2 kurang kicap tambah ikut suka. 

Bahan-bahan bergedil
2 biji kentang
5-6 biji bawang merah kecik *blend kasar/tumbuk
2 ulas bawang putih *blend kasar/tumbuk
5 sudu daging ayam kisar
1 sudu teh garam
1/2 kiub ayam
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam
Sedikit daun bawang 
Sedikit daun sup

Cara-cara buat bergedil

1) Potong kentang secara memanjang dan tebal. 1 kentang dapat 4 potong. 

2) Goreng kentang dengan api sederhana besar. Goreng sampai agak perang warna. Terbalik kan dan goreng bahagian kentang sebelah lagi. Tak perlu goreng sampai lembik dan betul2 masak. Takut kentang serap minyak. Toskan kentang dan ketepikan

3) Tumis bahan blend tanpa minyak sehingga wangi dan warna kekuningan. Masukkan ke dalam blender.

4) Letak kan 1 sudu teh minyak dan masak ayam kisar sehingga masak. Masukkan ke dalam blender yang berisi bawang tadi.

5) Blend kentang yang telah digoreng, blend sehingga agak lumat. 

6) Blendkan sekali bawang dan ayam tadi. 

7) Keluarkan dari blender masukkan ke dalam bekas, perasakan sengan garam dan kiub ayam serta lada sulah/lada hitam sedikit. Masukkan daun sup dan daun bawang. 

8) Bulat2 kan ikut suka nak besar mana, sy buat besar bola pingpong sahaja. Senang sekali ngap dalam mulut. Sy dapat 20 biji dengan size tu. 

9) Pecahkan telur, pukul telur sekata dan celup kentang yang dah dibulatkan tadi.

10) Masukkan kentang 1 per satu dan goreng dengan minyak separa banyak. Goreng sehingga kekuningan.

11) Angkat dan toskan minyak.

Tak lengkap soto kalau tak ada kacang goreng dan bihun goreng. Bihun goreng tu bukan yang kita makan petang2 tu tp macam papadom tu. 

1) Panaskan kuali dengan minyak agak banyak. Pastikan kuali betul2 panas. 

2) Masukkan bihun kering sedikit dan saksikan dia kembang. Terbalik kan sekejap dan toskan. 2 saat je nak buat dia.

Maka hidanglah soto kita dengan
1) mee hoon yang dah dicelur dalam air panas, toskan. 
2) ayam yang telah racik
3) kacang goreng
4) bihun goreng kopok
5) bergedil
6) daun bawang dan daun sup
7) bawang goreng
8) kuah soto
9) kuah kicap. 


Sekian mengah taip, dan seksa nak masak nya. Renyah ye. Hahahaha tp sedap. Sedap is pain people! 

Wednesday, 4 March 2020

RESEPI LONTONG SAYUR LODEH MUDAH DAN CEPAT

Hi, Assalamualaikum. AJ ngomel kata rindu nak makan dekat rumah, homecook katanya. Semua gara2 dua tiga hari ini terpaksa makan luar, badan tak berapa sihat dan tengah spring clean rumah.

Masuk hari ketiga AJ tak boleh tahan dah, nak makan kat rumah jugak dia cakap. Dia siap offer diri nak masak lagi, punyalah tak nak makan luar lagi. ahahah

Pergi beli bahan2 konon AJ nak masak. tapi end up tengok bahan hmmmm macam best je buat lontong, dari minggu lepas terasa nak makan tapi tak ada masa nak buat. Maaf lah biy, saya pakai dulu bahan masakkan awak nie, esok je lah awak masak ea? Hari ini saya masak. Bawak bekal ke office ye macam biasa. Harapnya tak homecook sick lagi.

Waktu masak malam, ingatkan nak masak awal pagi, takut tak sempat ( sebenarnya masih belum rajin nak bangun 3 4 pagi lagi, #bukansurirumah #isteribekerja ). Nanti mengomel lagi AJ kata nak makan masakan dari rumah. hahahah comel.

ini bukan resepi dari mana2 atau sesiapa, nie resepi tangkap muat je, main campak2 semua bahan, rasa kurang tambah lagi. simple as that. Cuma bagi tukang rasa decide apa kurang je. Senang kerja. Nak masak pun senang sangat.

Bahan-bahan yang diperlukan : ( 2 orang makan, lunch dan makan malam )

7 biji bawang merah kecik * halus
3 biji bawang putih * kisar halus
4 biji cili api * kisar halus
1 inch kunyit hidup * kisar halus
segenggam ikan bilis * kisar halus
1 batang serai * ketuk
1 sudu teh gula merah/ gula
2 cawan air
setengah kotak santan
setengah kiub pati ayam
1 paket su'un dan fucuk * rendam dan potong 2inch pendek
1 sudu besar garam
1 sudu teh serbuk kunyit
15 tangkai kacang buncis
2 keping tempe * potong dadu besar 1 inch
setengah biji lobak merah * potong memanjang
setengah biji kubis size kecik
asam keping
telur rebus
nasi impit

Cara-cara masak :

1) Goreng tempe dengan minyak dan TANPA letak garam atau kunyit. Goreng tempe kosong sahaja sehingga nampak garing2 sedikit. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.

2) Kisar semua bahan yang bertanda * kisar dengan 1 cawan air. Kisar sehingga halus.

3) Tanpa minyak, masukkan bahan kisar ke dalam periuk, dan biarkan bahan itu kering dan masak dengan hanya menggunakan air. Masukkan juga serai.

4) Agak2 kering, tambah air dan keringkan semula, buat dalam 2-3 kali proses ini, untuk pastikan bahan kisar betul2 masak.

5) Masukkan air dan asam keping. Biarkan sebentar sehingga mendidih.

6) Setelah mendidih, masukkan sayur, su'un, fucuk dan juga udang. Biarkan sehingga mendidih sekali lagi.

7) Masukkan ssantan sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang disukai. Biarkan seketika sehingga mendidih, Pastikan kacau selalu supaya santan cantik tak berketul.

8) Setelah kuah mendidih, masukkan serbuk kunyit, garam dan juga kiub ayam.

9) Cuba rasa dan tambah apa yang perlu ditambah, kalau mahu kuah lebih banyak, tambah air serta santan dan bahan2 perasa.

10) Boleh rebus nasi impit dan juga telur rebus pula.

Setakat pagi ini lauk masih elok dan tak basi. seram juga kan kalau basi sebab bersantan. Kita tengok untuk makan malam nanti dia masih elok ke tidak. Moga2 elok hendaknya sebab AJ dah habiskan bekal untuk lunch dengan menjadikan dia sebagai sarapan. Rasa macam dah bekalkan banyak tadi. memang bajet untuk sarapan dan lunch. Sekali sarapan je licin sudah. AHHHSHELAMAT lah dia didalam perut AJ.