Friday, 8 March 2019

ROTI JOHN MENGGUNAKAN ROTI PETAK GARDENIA

Hi Assalamualaikum salam jumaat. Selalu tiap2 jumaat akan cuba prepare lunch untuk diri sendiri dan juga AJ.
Dekat rumah ada roti WHOLEMEAL dalam 10 keping, esoknya nak expired dah. Kepala ligat mikir apa nak buat dengan roti nie, nak buat puding roti mcm tak sesuai sebab dia wholemeal kan. Fikir punya fikir kita buat ROTI JOHN lah. Sebabnya masa yang ada untuk masak hanya 1 jam waktu lunch office, rasa macam itu lah paling sempat nak buat. AJ mintak nak macam menu jumaat minggu lepas ( roti bakar, cheese slice, telur scramble & sosej ) tapi saya pulak yang muak. Kita improvise sikit lah ye? Lagipun favorite makanan gerai burger AJ adalah ROTI JOHN. Hohoho

CARA-CARA BUAT ROTI JOHN PETAK 

Bahan-bahan yang diperlukan

Untuk INTI
* Sukatan adalah tak tentu, boleh tambah or kurangkan ikut berapa banyak anda nak buat. Ini sukatan untuk 10 keping roti

Daging/Ayam cincang ( lebih banyak lebih sedap )
1 biji bawang besar ( potong dadu )
1 biji bawang putih ( potong dadu )
1 biji cili padi ( dibuang biji )
Broccoli ( potong kecik2 ) ikut suka nak letak atau tak
1 1/2 sudu besar serbuk kari daging
Lada hitam
Lada sulah / Lada putih
Garam
1 sudu kecil minyak bijan
1/4 cawan Air
Telur 3-4 biji ( tengok kuantiti bahan2 anda )

Untuk ROTI

Roti
Marjerin/Butter/Mentega
Cheese slice ( kerat 2 )

CARA-CARA MEMASAK

1) Masukkan minyak ke dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih & cili padi hingga perang atau naik bau wangi.

2) Masukkan daging/ayam cincang, serbuk kari, garam, lada hitam, lada sulah & minyak bijan. Masukkan jugak sedikit air, nak bagi rempah tu sebati baru lah umphhh.

3) Bila daging/ayam dah masak, masukkan broccoli dan tutup api.

4) Dalam bekas, pecahkan telur & kacau serta perasakan dengan garam sedikit, takmau banyak2 kat daging/ayam tadi dah letak. Dan masukkan daging/ayam yang kita dah masak tadi. Ketepikan dia. Kita buat roti pulak.

5) Bakar roti guna pembakar roti dan kerat dua jangan sampai putus, nie nak mudahkan kita lipat dia nanti, kemudian letak butter dan panggang@layur atas kuali. Leceh? heheeh ikut selera masing2 ye taknak bakar ke taknak panggang ke, Nie cara saya sebab butternya keras tadi. itu lah cara nak cairkan butter atas roti, panggang balik atas kuali. 😝

6) Guna kuali leper saya prefer non stick pan. Masukkan sedikit minyak atau mentega/butter/marjerin dan masukkan sesenduk INTI daign/ayam tadi ( pastikan inti lebar dari roti ye ).

7) Letak cheese slice atas telur dan letakkan roti di atas cheese dan telur. Tunggu sehingga telur masak baru terbalikkan roti dan garingkan bahagian luar roti pula.

8) Lipat roti ikut line roti yang kita dah belah tadi.

9) Siap dan boleh dihidang dengan sayur kobis serta cili sos.

Alhamdulliah settle makanan tengahari. Tepat2 sejam jugak nak buatnya, yelah masa tu lah baru nak potong bawang bagai.

Bekalkan lebih untuk AJ bawak ke pejabat, dapat juga si AJ jamu kawan2 sepejabatnya, syukurlah  tekak semua orang boleh terima & sedap pada mereka. Pelik juga mereka awal2 sebab ROTI JOHN PAKAI ROTI PETAK GARDENIA. Hehe

p/s: Para ibu boleh cuba idea nie untuk bekal anak/suami/diri sendiri. Nak improvise letak sosej potong kecik2 pun boleh no hal lah. Kita yang buat dia. Hehehehe

No comments:

Post a Comment