Friday, 19 July 2019

RESEPI SAMBAL TELUR REBUS GORENG NENDA

Hi Assalamualaikum. Hari nie mood tak berapa nak baik. Tak rasa nak bercakap banyak2. terus ke resepi je ye.

Resepi nie kalau makan memang sekali 2 biji telur hadap. Kawan untuk resepi nie selalunya kobis masak lemak putih. Sedap ye makan dgn nasi panas2.

Bahan-bahan yang diperlukan:

5 biji bawah merah ( kecik ) *blend
2 ulas bawang putih *blend
Sedikit belacan atau segenggam ikan bilis yang direndam air panas kalau anda allergic belacan *blend
1 1/2 senduk cili kering yang telah direbus *blend
7 biji telur
1/3 cawan santan
1/4 cawan air asam jawa
2 biji bawang besar ( diracik )
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa

Cara-cara memasak:

1) Rebus telur sehingga masak. Kupas kulit telur dan goreng telur rebus didalam kuali sehingga kekuningan. Tos dan ketepikan

2) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan sedikit minyak untuk menumis.

3) Tumis bahan2 yang telah diblend tadi. Kacau sehingga sambal pecah minyak ( Tips: kena guna minyak banyak sedikit kalau nak sambal pecah minyak )

4) Masukkan air asam jawa, dan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit untuk pastikan amount santan itu sesuai dengan jumlah sambal, agak2 dah cukup tak perlu tambah santan lagi. Masak sebentar sehingga kering sedikit. Kalau nak cair tambah air.

5) Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa mengikut selera masing2.

6) Masukkan bawang besar yang telah diracik.

7) Akhir sekali masukkan telur rebus yang telah kita goreng di awal nya.

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment