Hi, Assalamualaikum. AJ ngomel kata rindu nak makan dekat rumah, homecook katanya. Semua gara2 dua tiga hari ini terpaksa makan luar, badan tak berapa sihat dan tengah spring clean rumah.
Masuk hari ketiga AJ tak boleh tahan dah, nak makan kat rumah jugak dia cakap. Dia siap offer diri nak masak lagi, punyalah tak nak makan luar lagi. ahahah
Pergi beli bahan2 konon AJ nak masak. tapi end up tengok bahan hmmmm macam best je buat lontong, dari minggu lepas terasa nak makan tapi tak ada masa nak buat. Maaf lah biy, saya pakai dulu bahan masakkan awak nie, esok je lah awak masak ea? Hari ini saya masak. Bawak bekal ke office ye macam biasa. Harapnya tak homecook sick lagi.
Waktu masak malam, ingatkan nak masak awal pagi, takut tak sempat ( sebenarnya masih belum rajin nak bangun 3 4 pagi lagi, #bukansurirumah #isteribekerja ). Nanti mengomel lagi AJ kata nak makan masakan dari rumah. hahahah comel.
ini bukan resepi dari mana2 atau sesiapa, nie resepi tangkap muat je, main campak2 semua bahan, rasa kurang tambah lagi. simple as that. Cuma bagi tukang rasa decide apa kurang je. Senang kerja. Nak masak pun senang sangat.
Bahan-bahan yang diperlukan : ( 2 orang makan, lunch dan makan malam )
7 biji bawang merah kecik * halus
3 biji bawang putih * kisar halus
4 biji cili api * kisar halus
1 inch kunyit hidup * kisar halus
segenggam ikan bilis * kisar halus
1 batang serai * ketuk
1 sudu teh gula merah/ gula
2 cawan air
setengah kotak santan
setengah kiub pati ayam
1 paket su'un dan fucuk * rendam dan potong 2inch pendek
1 sudu besar garam
1 sudu teh serbuk kunyit
15 tangkai kacang buncis
2 keping tempe * potong dadu besar 1 inch
setengah biji lobak merah * potong memanjang
setengah biji kubis size kecik
asam keping
telur rebus
nasi impit
Cara-cara masak :
1) Goreng tempe dengan minyak dan TANPA letak garam atau kunyit. Goreng tempe kosong sahaja sehingga nampak garing2 sedikit. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
2) Kisar semua bahan yang bertanda * kisar dengan 1 cawan air. Kisar sehingga halus.
3) Tanpa minyak, masukkan bahan kisar ke dalam periuk, dan biarkan bahan itu kering dan masak dengan hanya menggunakan air. Masukkan juga serai.
4) Agak2 kering, tambah air dan keringkan semula, buat dalam 2-3 kali proses ini, untuk pastikan bahan kisar betul2 masak.
5) Masukkan air dan asam keping. Biarkan sebentar sehingga mendidih.
6) Setelah mendidih, masukkan sayur, su'un, fucuk dan juga udang. Biarkan sehingga mendidih sekali lagi.
7) Masukkan ssantan sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang disukai. Biarkan seketika sehingga mendidih, Pastikan kacau selalu supaya santan cantik tak berketul.
8) Setelah kuah mendidih, masukkan serbuk kunyit, garam dan juga kiub ayam.
9) Cuba rasa dan tambah apa yang perlu ditambah, kalau mahu kuah lebih banyak, tambah air serta santan dan bahan2 perasa.
10) Boleh rebus nasi impit dan juga telur rebus pula.
Setakat pagi ini lauk masih elok dan tak basi. seram juga kan kalau basi sebab bersantan. Kita tengok untuk makan malam nanti dia masih elok ke tidak. Moga2 elok hendaknya sebab AJ dah habiskan bekal untuk lunch dengan menjadikan dia sebagai sarapan. Rasa macam dah bekalkan banyak tadi. memang bajet untuk sarapan dan lunch. Sekali sarapan je licin sudah. AHHHSHELAMAT lah dia didalam perut AJ.
Masuk hari ketiga AJ tak boleh tahan dah, nak makan kat rumah jugak dia cakap. Dia siap offer diri nak masak lagi, punyalah tak nak makan luar lagi. ahahah
Pergi beli bahan2 konon AJ nak masak. tapi end up tengok bahan hmmmm macam best je buat lontong, dari minggu lepas terasa nak makan tapi tak ada masa nak buat. Maaf lah biy, saya pakai dulu bahan masakkan awak nie, esok je lah awak masak ea? Hari ini saya masak. Bawak bekal ke office ye macam biasa. Harapnya tak homecook sick lagi.
Waktu masak malam, ingatkan nak masak awal pagi, takut tak sempat ( sebenarnya masih belum rajin nak bangun 3 4 pagi lagi, #bukansurirumah #isteribekerja ). Nanti mengomel lagi AJ kata nak makan masakan dari rumah. hahahah comel.
ini bukan resepi dari mana2 atau sesiapa, nie resepi tangkap muat je, main campak2 semua bahan, rasa kurang tambah lagi. simple as that. Cuma bagi tukang rasa decide apa kurang je. Senang kerja. Nak masak pun senang sangat.
Bahan-bahan yang diperlukan : ( 2 orang makan, lunch dan makan malam )
7 biji bawang merah kecik * halus
3 biji bawang putih * kisar halus
4 biji cili api * kisar halus
1 inch kunyit hidup * kisar halus
segenggam ikan bilis * kisar halus
1 batang serai * ketuk
1 sudu teh gula merah/ gula
2 cawan air
setengah kotak santan
setengah kiub pati ayam
1 paket su'un dan fucuk * rendam dan potong 2inch pendek
1 sudu besar garam
1 sudu teh serbuk kunyit
15 tangkai kacang buncis
2 keping tempe * potong dadu besar 1 inch
setengah biji lobak merah * potong memanjang
setengah biji kubis size kecik
asam keping
telur rebus
nasi impit
Cara-cara masak :
1) Goreng tempe dengan minyak dan TANPA letak garam atau kunyit. Goreng tempe kosong sahaja sehingga nampak garing2 sedikit. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
2) Kisar semua bahan yang bertanda * kisar dengan 1 cawan air. Kisar sehingga halus.
3) Tanpa minyak, masukkan bahan kisar ke dalam periuk, dan biarkan bahan itu kering dan masak dengan hanya menggunakan air. Masukkan juga serai.
4) Agak2 kering, tambah air dan keringkan semula, buat dalam 2-3 kali proses ini, untuk pastikan bahan kisar betul2 masak.
5) Masukkan air dan asam keping. Biarkan sebentar sehingga mendidih.
6) Setelah mendidih, masukkan sayur, su'un, fucuk dan juga udang. Biarkan sehingga mendidih sekali lagi.
7) Masukkan ssantan sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang disukai. Biarkan seketika sehingga mendidih, Pastikan kacau selalu supaya santan cantik tak berketul.
8) Setelah kuah mendidih, masukkan serbuk kunyit, garam dan juga kiub ayam.
9) Cuba rasa dan tambah apa yang perlu ditambah, kalau mahu kuah lebih banyak, tambah air serta santan dan bahan2 perasa.
10) Boleh rebus nasi impit dan juga telur rebus pula.
Setakat pagi ini lauk masih elok dan tak basi. seram juga kan kalau basi sebab bersantan. Kita tengok untuk makan malam nanti dia masih elok ke tidak. Moga2 elok hendaknya sebab AJ dah habiskan bekal untuk lunch dengan menjadikan dia sebagai sarapan. Rasa macam dah bekalkan banyak tadi. memang bajet untuk sarapan dan lunch. Sekali sarapan je licin sudah. AHHHSHELAMAT lah dia didalam perut AJ.
No comments:
Post a Comment