Jadi kalau masak soto ke sup kena lah buat bawang goreng sendiri. nasib baik mudah tak leceh.
Nak buat kalau makan ramai kena guna bawang banyak sikit, sebab sekali ngap je dah banyak. Agak2 lah ye, sebab tak ada sukatan. Maaf
Bahan-bahan yang diperlukan:
bawang merah kecik.
tepung gandum
tepung beras kurang sedikit dari tepung gandum
garam
1) Kupas dan basuh bawang bersih2. Keringkan bawang, kita tak nak keadaan bawang basah masa tengah potong.
2) Potong bawang halus2 dan masukkan tepung & garam. Serata kan tepung ke setiap lapisan bawang.
3) Sediakan kuali dengan minyak untuk mengoreng. Pastikan minyak dah dipanaskan.
4) Masukkan bawang, kacau2, goreng sekadar bertukar keperangan, jangan terlalu lama. nanti pahit hangus.
Bawang akan terus masak dengan suhu panas selepas ditoskan nanti.
5) Sediakan dulang yang telah dilapikkan tisu. Toskan bawang yang telah digoreng dengan ratakan ke atas dulang, supaya dapat sejuk dengan sempurna.
6) Simpan dalam bekas kedap udara.
Lah dah siap, tak adventure langsung kan? Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment