Friday, 13 October 2023

RESEPI IKAN CENCARU/IKAN JACKET SUMBAT KELAPA. TAK PEDAS

Assalamualaikum, masak minggu2 lepas, baru nak tulis resepi. Betul ke tak ingat entah lah labu. Kita cuba kita cuba. Sebab sedap masa makannya🤣. Adeh lupa tulis terus. Sebab tak ada ikut resepi, main campak2 je haritu.

 Tengok lah, gambar pun lepas dah bagi anak makan sikit hahaha. 

Bahan2 :
Ikan
Daun pandan untuk ikat
Daun kunyit 1 pc
Daun limau purut 2 pc
Serai 1 pc
Kelapa parut agak2
Bawang putih 2pc
Bawang merah 1pc
Cili boh sedikit
Tepung gandum & air sebagai paste pelekat. 

Suami saya cakap sedap kalau perap dulu ikan yang dah sumbat. 

Cara2 :
1) Tumis semua bahan kecuali kelapa parut sampai wangi. 
2) Blendkan bahan tumis tadi. Haha ye, saya blend semua termasuk serai2, daun kunyit, limau purut. Jangan kecam.
3) Masukkan balik bahan blend ke dalam kuali, Perasakan dengan garam & gula.
4) Masukkan kelapa parut & kacau sekata.
5) Kelar bahagian belakang badan ikan. Sumbat masuk tumisan kelapa parut kita tadi. Saya sumbat je kt perut ikan sekali. 
6) Ikat dengan daun pandan.
7) Saya perap 3jam dalam peti ais. 
8) Sebelum goreng, saya tepek kan adunan tepung gandum dekat kelapa parut sebagai agen gam. Supaya masa goreng kelapa parut tak terburai keluar.
9) Goreng dengan api sederhana, minyak tak perlu banyak sampai tutup ikan. Minyak mahal kena jimat2. 

No comments:

Post a Comment