Okay kita kongsi pasal kek gula hangus/kek sarang semut atau AJ panggil bolu karamel anti gagal (nie gara2 dia jumpa tajuk kek nie yang orang Indonesia buat) hahaha maka sejak dari itu kami berdua panggil bolu karamel anti gagal.
3) Kemudian dalam bekas yang lain. Masukkan telur serta whisk telur secara perlahan2 cukup sekadar untuk pecahkan kuning telur.
Jangan whisk macam lepas geram pada jiran tetangga 'ish anak si Leman nie kan malam2 asyik memekak aje prengg prenggg motornya, nie kalau aku dapat aku putar2 kepala budak tu' Jangan ea jangan. Sabar cik senah oi sabar.
4) Masukkan pula susu pekat + esen vanilla, kacau secara perlahan sehingga sebati.
5) Masukkan butter yang dah disejukkan sebentar tadi. Kacau secara perlahan sehingga sebati adunan tersebut.
Tapi resepi nie dari macam2 sumber dan hakikat sebenar2 nya kek nie yang paling susah nak buat pada saya lah. 1st buat jadi. Kali dua hingga kelima buat semuanya tak jadi rasa down sungguh sampai nangis ditepian oven. Begitu overnya kesedihan saya. Hahahah. Kalau korang semua buat asyik jadi korang memang hebat! Drop tips di comment please. I tabik spring dengan u guys!
Jadi untuk percubaan kali terakhir before nak merajuk selama-lamanya kalau dia tetap tak jadi jugak. Kita olah resepi sendiri. Ikut kesesuaian anak tekak AJ. Sebab dia je yang suka makan, saya kurenggg. Kita suka tengok dia makan je onomnom heee.
Sepanjang buat nie dalam hati tak henti2 berdoa 'Ya Allah, tolong lah sempurnakan kejadian kek nie. Dah buat secermat dan sesopan yang mungkin dah nie'. Bila dah bunyi oven, alamak tanda dah masak tu, fuhhh dia punya rasa seram sejuk lain macam sebab nak tahu jadi ke tidak. Bila belah kek dan nampak sarang2 dia Alhamdulillah Ya Allah gembira tak terkata. Rasa nak lompat2 girang. Senyum sampai ke telinga sebab berjaya jugak selepas beberapa kali percubaan ku gagal. Eh jap peluh masuk mata lah pulak.
Okay dah cukup ber drama jom tengok apa bahan2 dia dan caranya. Moh kita!
Sepanjang buat nie dalam hati tak henti2 berdoa 'Ya Allah, tolong lah sempurnakan kejadian kek nie. Dah buat secermat dan sesopan yang mungkin dah nie'. Bila dah bunyi oven, alamak tanda dah masak tu, fuhhh dia punya rasa seram sejuk lain macam sebab nak tahu jadi ke tidak. Bila belah kek dan nampak sarang2 dia Alhamdulillah Ya Allah gembira tak terkata. Rasa nak lompat2 girang. Senyum sampai ke telinga sebab berjaya jugak selepas beberapa kali percubaan ku gagal. Eh jap peluh masuk mata lah pulak.
Okay dah cukup ber drama jom tengok apa bahan2 dia dan caranya. Moh kita!
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum * diayak
4 biji telur gred A
125 gram pure butter (brand Anchor)
1/2 cawan susu pekat ( suhu bilik )
2 sudu teh soda bicarbonate * diayak
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan tepung gandum * diayak
4 biji telur gred A
125 gram pure butter (brand Anchor)
1/2 cawan susu pekat ( suhu bilik )
2 sudu teh soda bicarbonate * diayak
1 sudu teh esen vanilla
Untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air PANAS
1 cawan gula
1 cawan air PANAS
Nota : Pastikan kesemua bahan pada suhu bilik, bukan baru keluar dari peti sejuk atau dalam keadaan panas.
Okay kita pergi step by step lah ye?
1) Buat gula hangus dulu. Ketepikan dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Kalau masih samar-samar step nak buat gula hangus boleh rujuk SINI.
2) Cairkan butter terlebih dahulu dan ketepikan untuk sejuk pada suhu bilik jugak.
3) Kemudian dalam bekas yang lain. Masukkan telur serta whisk telur secara perlahan2 cukup sekadar untuk pecahkan kuning telur.
Jangan whisk macam lepas geram pada jiran tetangga 'ish anak si Leman nie kan malam2 asyik memekak aje prengg prenggg motornya, nie kalau aku dapat aku putar2 kepala budak tu' Jangan ea jangan. Sabar cik senah oi sabar.
4) Masukkan pula susu pekat + esen vanilla, kacau secara perlahan sehingga sebati.
5) Masukkan butter yang dah disejukkan sebentar tadi. Kacau secara perlahan sehingga sebati adunan tersebut.
6) Ayakkan dahulu tepung gandum dan soda bicarbonate didalam bekas yang berasingan. Kemudian masukkan tepung sedkit demi sedikit sambil kacau perlahan dan sehingga adunan sebati.
7) Masukkan gula hangus yang dah ditapis ke dalam adunan dan kacau perlahan sehingga sebati dan tak berketul-ketul.
8) Rehatkan adunan dalam bekas tertutup selama 2-5 jam. Orang kata lebih lama lebih banyak sarangnya. Sejauh mana kesahihan fakta tu belum dapat dipastikan lagi. Saya selalu rehatkan dalam 3 jam begitu ( sebab terleka buat kerja lain ) heheh.
9) Lapik loyang dengan baking paper dan letakkan sedikit butter di atas baking paper tersebut ( untuk mengelakkan kek melekat pada baking paper ).
10) Panaskan oven terlebih dahulu & bakar guna api atas bawah selama 45 minit pada suhu 160c-170c. Kalau rasa kek masih belum masak boleh tambahkan masa lagi.
* cucuk kek dengan pencungkil gigi ( bukan pencungkil gigi yang telah digunakan ye ) untuk check dah masak atau belum, kalau tiada kesan kek melekat, maka dah siap masak lah kek anda! YEAYYYY!!!
11} Keluar kan kek dari oven dan biarkan sejuk di atas redai. Setelah sejuk boleh lah dipotong.
11} Keluar kan kek dari oven dan biarkan sejuk di atas redai. Setelah sejuk boleh lah dipotong.
*Anda lebih mengenali oven anda, suhu bagaimana semua. Yang saya tuliskan adalah berdasarkan oven sendiri.
*Cara potong, boleh potong tengah dahulu untuk tengok keadaan sarang menegak dan potong melintang pulak diantara sarang2 yang tegak2 ttu
*Cara potong, boleh potong tengah dahulu untuk tengok keadaan sarang menegak dan potong melintang pulak diantara sarang2 yang tegak2 ttu
Sedikit pengalaman : Saya pernah nak buat kek ini tetapi tiada oven dengan suhu api atas bawah. Oven tu besar dalam 2 layer - 3 layer loyang boleh letak. Maka saya letak loyang pada layer bawah sekali dan masak menggunakan api atas pada suhu 170c selama 20 minit. Seterusnya saya letak loyang pada layer tengah dan masak selama 25min. Alhamdulillah masih menjadi dan boleh dimakan.
GAMBAR AKAN DIUPLOAD BILA SY FREE ( GAMBAR DALAM HARD DISK )
No comments:
Post a Comment