click.. click.. click..

Tuesday, 13 November 2018

RESEPI PUDING ROTI & SOS KASTARD PALING MUDAH

Hi assalamualaikum! Harinie saya ada kesempatan sikit nak share resepi Puding Roti dengan Sos Kastard yang superbbb marvelous. Cincai boncai je dah siap. Walahhh!

Mari kita terjah cara2 nak buat puding roti nie dulu. Lepastu kita pergi pada Sos Kastard ye?

Bahan-bahan untuk Puding Roti :

1 bungkus kecik roti ( 13 keping roti )
1 kotak kecil kismis
3 cawan full cream milk *
4 sudu besar gula pasir *
2 sudu besar mentega *
2 biji telur *
1 sudu teh esen vanilla *

Cara-cara buat Puding Roti :

1) Tuang semua bahan yang bertanda * ke dalam besen. Tuang je kesemua bahan tersebut.

2) Kacau kesemua bahan tadi dengan menggunakan whisk. Kalau mentega tu berketul2 jangan cuak taw. Itu normal, nanti bila kita bakar cairlah beliau.

3) Koyakkan roti dan masukkan ke dalam besen yang ada bahan2 * tadi. Koyakkan roti tu tak perlu nak perfect sangat. Suruh anak2 tolong koyakkan pun boleh. Anak manusia taw bukan anak bulusss. Kalau anak bulus kang hmmm hilang roti tu diorang buat main.

4) Tukar roti dari besen ke loyang dan biarkan roti tu terendam sekejap bagi dia bermesra2 dengan bahan2 * tadi. Bila roti dah serap semua cecair2 * tu. Boleh lah kita bakar dia.

5) Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 190c selama 30 minit. Kemudian bakar Puding Roti selama 45 minit dengan menggunakan api atas bawah.

6) LAGI 10 MINIT ROTI NAK MASAK BOLEH TABURKAN KISMIS DI ATAS ROTI. Saya tak suka tabur dari awal sebab nanti kismis jadi hangus pahit.


Dan dah siap sesi membakar Puding Roti kita. Mudah kan?? Resepi Sos Kastard lepas nie lagi mudah sap sap sui je.

Sos Kastard nie boleh buat awal2 dah letak dalam peti sejuk. Fuhhh nikmat dia masa makan. Mertua lalu belakang pun tak sedar sampai berdehem2 mertua tanya makan apa tu! Pastu dia pun join sekaki! Eh! Hahah

Bahan-bahan Sos Kastard :

1 tin susu cair
3/4 cawan air ( 180ml )
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara buat Sos Kastard :

1) Tuang kesemua bahan kedalam periuk. Guna api paling kecik dan slow.

2) Kacau sentiasa agar Sos tak hangus. Kacau sampai pekat.

Dah siap! Dah boleh dimakan dengan Puding Roti yang kita masak tadi.

Ada orang suka makan panas2, ada orang suka makan sejuk2. Saya golongan suka makan sejuk2.

Disaat cuaca panas hening, kita membuka peti sejuk dan keluarkan Puding Roti bersama Sos Kastard. Lalu kita memakannya. Fulamak lalu kat tekak dingin2 macam makan aiskrim lah!!

No comments:

Post a Comment