Hi, Assalamualaikum. Banyak resepi tergendala nampaknya. Banyak sungguh dekat draft. HAHAH
So semalam kebetulan teringin nak makan kacang pool, nanti saya masukkan reseipinya disini ye. Bahan2 kacang pool yang tahan bertahun2 dah beli lama dah, buatnya je baru semalam. Cuma roti nya je tak ada sebab kang beli awal2 expired pulak, so sifat malas nak ke kedai tu fuhhh tak boleh dimaafkan walhal sekangkang kera je jarak kedai and rumah. tapi bila acik MALAS bagi salam, memang tak ada makna nya jarak dekat atau jauh tu lagi,
Maka fikir punya fikir, ermmm roti puri mungkin sesuai juga buat cicah kacang pool. Boleh nie boleh, tepung semua ada. Roti puri nie lah roti paling mudah dan sedap dimakan panas2.
Nie adalah resepi ibu saya, sesimple boleh resepinya, Ibu memang, banyak resepi dia simple2 je tapi hasil cukup lemak manis anak2nya. hahahah. Cukup la bercerita, mari kita tengok apa bahan2 nak buat roti puri semudah abc nie.
Bahan-bahannya: (tiada sukatan)
Tepung gandum
Mentega/Marjerin
Air kosong + Susu pekat + Garam
Minyak masak
Cara-caranya:
Cara-cara mengoreng:
So semalam kebetulan teringin nak makan kacang pool, nanti saya masukkan reseipinya disini ye. Bahan2 kacang pool yang tahan bertahun2 dah beli lama dah, buatnya je baru semalam. Cuma roti nya je tak ada sebab kang beli awal2 expired pulak, so sifat malas nak ke kedai tu fuhhh tak boleh dimaafkan walhal sekangkang kera je jarak kedai and rumah. tapi bila acik MALAS bagi salam, memang tak ada makna nya jarak dekat atau jauh tu lagi,
Maka fikir punya fikir, ermmm roti puri mungkin sesuai juga buat cicah kacang pool. Boleh nie boleh, tepung semua ada. Roti puri nie lah roti paling mudah dan sedap dimakan panas2.
Nie adalah resepi ibu saya, sesimple boleh resepinya, Ibu memang, banyak resepi dia simple2 je tapi hasil cukup lemak manis anak2nya. hahahah. Cukup la bercerita, mari kita tengok apa bahan2 nak buat roti puri semudah abc nie.
Bahan-bahannya: (tiada sukatan)
Tepung gandum
Mentega/Marjerin
Air kosong + Susu pekat + Garam
Minyak masak
Cara-caranya:
1) Masukkan tepung gandum, tiada sukatan, agak2 berapa banyak atau sikit anda nak buat.
2) Renjiskan sedikit minyak masak pada tepung.
3) Masukkan mentega dan gaul rata.
4) Masukkan air susu pekat yang telah dibancuh.
5) Uli seperti menguli roti canai dan sehingga tak melekat pada tangan.
6) Boleh rehatkan sekejap atau terus goreng pun boleh.
1) Panaskan kuali dengan minyak yang banyak. BANYAK
2) Canai doh senipis boleh.
3) PASTIKAN KUALI BETUL2 PANAS atau nanti roti puri tak naik cantik.
4) Masukkan doh yang dah dicanai ke dalam kuali.
5) Simbah2 minyak panas ke atas doh, jangan terkejut tengok roti tu membulat atau kembang, betul lah tu roti puri harus buncit baru lah roti puri namanya.
6) Cukup sekadar kekuningan dan boleh angkat dan toskan.
Selamat menjamu selera!
Sedap dimakan begitu sahaja atau dengan kuah kari, gulai, masak lemak and kacang pool jugak! yummehhhh
6) Cukup sekadar kekuningan dan boleh angkat dan toskan.
Selamat menjamu selera!
Sedap dimakan begitu sahaja atau dengan kuah kari, gulai, masak lemak and kacang pool jugak! yummehhhh
No comments:
Post a Comment