Hi assalamualaikum! Good Morning everybody! Hari nie sesudah subuh start masak pulut & serawa durian/bubur durian.
Ceritanya sejak bulan lepas terasa nak makan pulut & bubur durian, biasalah bila dah musim raja buah nie selalu nenek akan buat bubur atau orang negeri macam panggil pengat durian. ye ke tidak kita pun taktahu, nama pun gadisnogoricelup. I/c je 05 bahasa nogori suku je tahu. adui sedih!
Maka kita pun mula lah teringin nak makan. hmm macam macam hari2 je ada teringin nak makan, pastu bila berat naik ngomel. Gitu lah gamaknya, jangan berani niat nak berdiet, mula lah nafsu makan membuak2 bagai dirasuk.
Bila dah ada serawa durian mesti lah kawan baik dia si pulut ataupun si roti gardenia atau si roti jala tu mkan? Tu yang bersungguh nak masak pulut walaupun tak reti. Hahah
So nie first time ever okay kita nak cuba masak pulut. Dan ini adalah cubaan kedua selepas cubaan pertama gagal! Dia jadi bubur pulut, selembut hatiku. Cubaan pertama saya cuba kukus dan letak air+santan bagai. Sekali GAGAL! Taktahu dimana silap, mungkin terlebih air. Al-maklum lah baru firtttt time kan. Maaf lah ye. heheh
Cubaan kedua nie kita cuba cara lain dan alhamdullilah menjadi. Nak tahu ke macam mana caranya? Elelelele nak lah tu kankan. Okay jom kita tengok, Bismillah dan selamat berjaya guys.
Bahan-bahan yang diperlukan: ( sukatan ikut berapa banyak nak dimakan )
Ini adalah sukatan untuk 1-2 orang
1 cawan beras pulut
2 cawan air ( tak ada sukatan pun sebenarnya, asalkan lebih dari pulut )
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Daun pandan disimpulkan
Rice cooker @ Pengukus ( bergantung kepada kuantiti pulut yang anda hendak masak )
Periuk
Dapur gas
* TAK PERLU RENDAM PULUT, CUKUP SEKADAR BASUH DAN BILAS SEKALI SAHAJA.
Cara-caranya:
PROSES 1 ( REBUS PULUT )
PROSES 2 ( KUKUS @ GUNA RICE COOKER )
Ceritanya sejak bulan lepas terasa nak makan pulut & bubur durian, biasalah bila dah musim raja buah nie selalu nenek akan buat bubur atau orang negeri macam panggil pengat durian. ye ke tidak kita pun taktahu, nama pun gadisnogoricelup. I/c je 05 bahasa nogori suku je tahu. adui sedih!
Maka kita pun mula lah teringin nak makan. hmm macam macam hari2 je ada teringin nak makan, pastu bila berat naik ngomel. Gitu lah gamaknya, jangan berani niat nak berdiet, mula lah nafsu makan membuak2 bagai dirasuk.
Bila dah ada serawa durian mesti lah kawan baik dia si pulut ataupun si roti gardenia atau si roti jala tu mkan? Tu yang bersungguh nak masak pulut walaupun tak reti. Hahah
So nie first time ever okay kita nak cuba masak pulut. Dan ini adalah cubaan kedua selepas cubaan pertama gagal! Dia jadi bubur pulut, selembut hatiku. Cubaan pertama saya cuba kukus dan letak air+santan bagai. Sekali GAGAL! Taktahu dimana silap, mungkin terlebih air. Al-maklum lah baru firtttt time kan. Maaf lah ye. heheh
Cubaan kedua nie kita cuba cara lain dan alhamdullilah menjadi. Nak tahu ke macam mana caranya? Elelelele nak lah tu kankan. Okay jom kita tengok, Bismillah dan selamat berjaya guys.
Bahan-bahan yang diperlukan: ( sukatan ikut berapa banyak nak dimakan )
Ini adalah sukatan untuk 1-2 orang
1 cawan beras pulut
2 cawan air ( tak ada sukatan pun sebenarnya, asalkan lebih dari pulut )
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Daun pandan disimpulkan
Rice cooker @ Pengukus ( bergantung kepada kuantiti pulut yang anda hendak masak )
Periuk
Dapur gas
* TAK PERLU RENDAM PULUT, CUKUP SEKADAR BASUH DAN BILAS SEKALI SAHAJA.
Cara-caranya:
PROSES 1 ( REBUS PULUT )
1) Masukkan beras pulut, air, garam, minyak & daun pandan ke dalam periuk dan masak di atas dapur gas.
2) Rebus sehingga mendidih air. TAK PERLU LAMA2, SEKEJAP JE, nanti kalau jadi bubur kita taktahu aiyokk.
3) Buang air didalam periuk tadi, tinggalkan beras pulut dan daun pandan sahaja.
PROSES 2 ( KUKUS @ GUNA RICE COOKER )
Sedikit pesanan : Kalau pulut sedikit sebagusnya Kukus sahaja & Kalau pulut dalam kuantiti banyak boleh gunakan Rice Cooker@Pengukus. Sebab bila guna Rice Cooker, bahagian bawah akan berkerak sama macam kita masak nasi putih biasa tu.
1) Salin beras pulut ke dalam rice cooker @ loyang untuk dikukus. Masukkan sekali daun pandan tadi
2) TAK PERLU DILETAKKAN AIR LAGI.
3) Boleh gemburkan2 pulut selepas 10min dalam rice cooker @ pengukus.
4) Biarkan masak dalam 20min atau sehingga pulut masak.
SELAMAT MENCUBA & SELAMAT MENJAMU SELERA!
KALAU TAK BERJAYA JANGAN PUTUS ASA! CUBA LAGI SAMPAI BERJAYA!
No comments:
Post a Comment