Wednesday, 23 December 2020

MASAK LEMAK CILI API IKAN MASIN TALANG DENGAN NENAS

Assalamualaikum. Menu ni selalunya kalau di kampung saya waktu kenduri kahwin di rumah nenek pasti ada, kawankan pulak dengan sambal belacan, ulam-ulaman dan pencuci mulut haruslah tembikai dan limau sunkist, air sirap kenduri janga dilupa!. Rindu ye nak makan makanan kenduri waktu covid-19 ni. 

Jumpa nenas cantik elok, jumpa pula orang jual ikan talang di instagram @waf_legacy , cantik ikan talang yang dia jual, bersih dan nampak elok. Apa lagi mengulai lah kita.

( besar ikan talang masin dia) harga bawah rm20 untuk dua ekor ni. Dia kira kilo rasanya. 


Bahan-bahan yang diperlukan :

4-5 biji Bawang merah kecik ( dikisar halus ) 
3 biji Bawang putih ( dikisar halus ) 
Cili api (dikisar halus ) ikut pedas mana nak
1 inch Kunyit hidup (dikisar halus ) 
1 batang Serai ( diketuk ) 
2 keping asam keping
1 kotak santan kotak
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Ikan masin talang seekor kecik
Nenas yang telah dipotong

Bersihkan dan potong ikan masin talang ikut lah nak potong besar mana, kemudian rendam ikan masin terlebih dahulu. Dalam 30 minit.

1) Masukkan bahan yang telah dikisar dan serai ke dalam periuk berserta sedikit air. Saya suka biarkan seketika dalam 5 ke 10 minit sambil tambah air sikit2, nak bagi cilinya masak dahulu. 

2) Setelah mendidih, masukkan air sehingga ke paras yang dimahukan dan juga asam keping. Tunggu sehingga air mendidih kemudian masukkan ikan masin. Dan biarkan mendidih sekali lagi.

3) Masukkan santan, setelah santan mendidih baru masukkan garam dan gula dan juga nenas. 

4) Biarkan seketika. Boleh perasa kan mana yang perlu ditambah. 

Step kelima ni step paling ditunggu2, ambik pinggan ambik nasi panas, tuang lauk. Baca doa makan dulu kemudian alhamdulillah kenyang.

Dapat pulak telur dadar dengan jeruk petai. Ehh ada orang ke kiri kanan kita sorry lah tak perasan. Sibuk makan nasi



No comments:

Post a Comment