Jumpa nenas cantik elok, jumpa pula orang jual ikan talang di instagram @waf_legacy , cantik ikan talang yang dia jual, bersih dan nampak elok. Apa lagi mengulai lah kita.
Bahan-bahan yang diperlukan :
4-5 biji Bawang merah kecik ( dikisar halus )
3 biji Bawang putih ( dikisar halus )
Cili api (dikisar halus ) ikut pedas mana nak
1 inch Kunyit hidup (dikisar halus )
1 batang Serai ( diketuk )
2 keping asam keping
1 kotak santan kotak
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Ikan masin talang seekor kecik
Nenas yang telah dipotong
Bersihkan dan potong ikan masin talang ikut lah nak potong besar mana, kemudian rendam ikan masin terlebih dahulu. Dalam 30 minit.
1) Masukkan bahan yang telah dikisar dan serai ke dalam periuk berserta sedikit air. Saya suka biarkan seketika dalam 5 ke 10 minit sambil tambah air sikit2, nak bagi cilinya masak dahulu.
2) Setelah mendidih, masukkan air sehingga ke paras yang dimahukan dan juga asam keping. Tunggu sehingga air mendidih kemudian masukkan ikan masin. Dan biarkan mendidih sekali lagi.
3) Masukkan santan, setelah santan mendidih baru masukkan garam dan gula dan juga nenas.
4) Biarkan seketika. Boleh perasa kan mana yang perlu ditambah.
Step kelima ni step paling ditunggu2, ambik pinggan ambik nasi panas, tuang lauk. Baca doa makan dulu kemudian alhamdulillah kenyang.
Dapat pulak telur dadar dengan jeruk petai. Ehh ada orang ke kiri kanan kita sorry lah tak perasan. Sibuk makan nasi
No comments:
Post a Comment