Hi Assalamualaikum. Orang nogori kadang ada panggil masak lemak sotong atau gulai sotong. Tapi kat JB nie gulai tu kari pada diorang. Ke selama nie aku yang salah? Ahh sudah.
Masak lemak sotong nie ada dua versi, 1 versi ibu, 1 lagi versi nenda. Ibu kalau masak apa2 jenis masak lemak cili api, dia hanya akan guna bawang merah sahaja. Lain pula dengan nenda, bawang merah, bawang putih harus ada. Okay bukan harus tapi WAJIB ada, tak sedap kalau tak ada katanya.
For me? Ntah macam tak ada beza je buh bawang putih ke tidak. Hahah tekak apa nie tak boleh beza. Aduhai tekak. Tapi selalunya letak je bawang putih seulas, alah bukan rasa pun kan? Ntah
Okay bahan-bahan nak masak lemak cili api nie.
Ouh ye, lagi 1 ibu versi bandar pakai santan kotak WAJIB JENAMA KARA. Nenda pulak versi kampung pakai santan perah original. Kat sini ye boleh rasa beza dia santan kotak and perah. Santan perah semestinya lebih berlemak dan sedap. Santan kotak pulak yelah macam creamer santan. Tapi kita orang bandar kan, huhu pakai je lah santan kotak, nak simpan pun senang, standby dalam almari. maaf nek!
Maka ini adalah gabungan versi ibu dan nenda. Aci lah kan? Adil lagi saksama.
Bahan-bahannya :
10 ekor sotong
1 inch kunyit hidup * blend atau tumbuk halus
1 inch halia * blend atau tumbuk halus
4 biji bawang merah * blend atau tumbuk halus
2 biji bawang putih * blend atau tumbuk halus
10 biji cili api * blend atau tumbuk halus
1 kotak santan Kara
10 tangkai kacang buncis dipotong serong
1 batang serai ( diketuk )
1 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit.
Cara-cara nya :
1) Masukkan 1 kotak santan dan 1/2 @ 1 kotak air ke dalam periuk.
2) Masukkan bahan yang telah diblend atau tumbuk, serai, asam keping, serbuk kunyit dan garam.
3) Pastikan api perlahan atau sederhana dan sentiasa kacau supaya santan cantik dan tidak pecah minyak.
4) Biarkan seketika sehingga mengelegak dan masukkan kacang buncis & sotong.
5) SIAP!
Hahaha simple ke tak?
Masak lemak sotong nie ada dua versi, 1 versi ibu, 1 lagi versi nenda. Ibu kalau masak apa2 jenis masak lemak cili api, dia hanya akan guna bawang merah sahaja. Lain pula dengan nenda, bawang merah, bawang putih harus ada. Okay bukan harus tapi WAJIB ada, tak sedap kalau tak ada katanya.
For me? Ntah macam tak ada beza je buh bawang putih ke tidak. Hahah tekak apa nie tak boleh beza. Aduhai tekak. Tapi selalunya letak je bawang putih seulas, alah bukan rasa pun kan? Ntah
Okay bahan-bahan nak masak lemak cili api nie.
Ouh ye, lagi 1 ibu versi bandar pakai santan kotak WAJIB JENAMA KARA. Nenda pulak versi kampung pakai santan perah original. Kat sini ye boleh rasa beza dia santan kotak and perah. Santan perah semestinya lebih berlemak dan sedap. Santan kotak pulak yelah macam creamer santan. Tapi kita orang bandar kan, huhu pakai je lah santan kotak, nak simpan pun senang, standby dalam almari. maaf nek!
Maka ini adalah gabungan versi ibu dan nenda. Aci lah kan? Adil lagi saksama.
Bahan-bahannya :
10 ekor sotong
1 inch kunyit hidup * blend atau tumbuk halus
1 inch halia * blend atau tumbuk halus
4 biji bawang merah * blend atau tumbuk halus
2 biji bawang putih * blend atau tumbuk halus
10 biji cili api * blend atau tumbuk halus
1 kotak santan Kara
10 tangkai kacang buncis dipotong serong
1 batang serai ( diketuk )
1 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit.
Cara-cara nya :
1) Masukkan 1 kotak santan dan 1/2 @ 1 kotak air ke dalam periuk.
2) Masukkan bahan yang telah diblend atau tumbuk, serai, asam keping, serbuk kunyit dan garam.
3) Pastikan api perlahan atau sederhana dan sentiasa kacau supaya santan cantik dan tidak pecah minyak.
4) Biarkan seketika sehingga mengelegak dan masukkan kacang buncis & sotong.
5) SIAP!
Hahaha simple ke tak?
KAWAN UNTUK LAUK MASAK LEMAK SELALUNYA IKAN GORENG GARING2. BARU TERANGKAT UMPHHH GITU. CUBALAH!!
No comments:
Post a Comment