Hi Assalamualaikum. Kali nie makan kegemaran, memang favorite gila2 tapi leceh nak buat sebab dapur mesti berkecah macam baru lepas berperang dengan tentera sardin.
Apa kawan bagi lauk nie ye? Urmm selalu makan lauk ini, dia je semata2. Tak pandang lauk lain dah. Alamak.
Kita tengok bahan2 dia dulu.
Bahan-bahan sambal sardin :
1 tin besar sardin jenama ayam brand
2 ulas bawang putih ( blend halus )
5 biji bawang merah ( blend halus )
1 inch halia ( blend halus )
2 biji bawang besar ( diracik )
1-2 biji kentang dikupas kulit dan dipotong halus
1 senduk cili kering yang telah diblend
1 batang serai diketuk hujungnya
Asam jawa, kalau tak ada asam jawa, boleh guna asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara-cara memasak :
1) Toskan sardin dan asingkan kuahnya.
2) Panaskan 1 cawan minyak didalam kuali, tunggu sehingga minyak betul2 panas.
3) SEDIAKAN PERISAI ANDA ( PENUTUP KUALI )!!!
4) Dengan menggunakan api yang kecil, masukkan sardin di dalam kuali dan tutup cepat2. Kejap lagi dia meletup pum pam pum pam, habis merecik minyak merata tempat. Sebab tu lah kita cakap macam berperang dengan tentera sardin kalau nak buat resepi nie.
5) Agak2 dengar tak meletup2 lagi dah dalam kuali tu, TUTUP API DAHULU. Kemudian baru terbalikkan sardin dan buka api kecil untuk goreng bahagian sebelah dia pulak. Sambung sampai habis semua sardin digoreng.
6) Setelah sardin siap digoreng, goreng pula kentang sehingga garing @ masak dengan mengunakan minyak sardin tu je. Jimat tak perlu membazir.
7) Okay selesai goreng sardin and kentang, ketepikan mereka dan tapis lebihan minyak.
8) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan sedikit untuk menumis pula.
9) Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah diblend. Tumis sehingga naik bau.
10) Masukkan cili kering yang telah diblend dan masak sehingga pecah minyak. Setelah sambal telah pecah minyak, masukkan serai dan air asam jawa sedikit atau asam keping.
11) Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan masukkan kuah sardin. Masak seketika
12) Akhir sekali masukkan kentang dan sardin yang telah digoreng sebentar tadi.
13) Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
SEDIA UNTUK DIHIDANG!
Apa kawan bagi lauk nie ye? Urmm selalu makan lauk ini, dia je semata2. Tak pandang lauk lain dah. Alamak.
Kita tengok bahan2 dia dulu.
Bahan-bahan sambal sardin :
1 tin besar sardin jenama ayam brand
2 ulas bawang putih ( blend halus )
5 biji bawang merah ( blend halus )
1 inch halia ( blend halus )
2 biji bawang besar ( diracik )
1-2 biji kentang dikupas kulit dan dipotong halus
1 senduk cili kering yang telah diblend
1 batang serai diketuk hujungnya
Asam jawa, kalau tak ada asam jawa, boleh guna asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara-cara memasak :
1) Toskan sardin dan asingkan kuahnya.
2) Panaskan 1 cawan minyak didalam kuali, tunggu sehingga minyak betul2 panas.
3) SEDIAKAN PERISAI ANDA ( PENUTUP KUALI )!!!
4) Dengan menggunakan api yang kecil, masukkan sardin di dalam kuali dan tutup cepat2. Kejap lagi dia meletup pum pam pum pam, habis merecik minyak merata tempat. Sebab tu lah kita cakap macam berperang dengan tentera sardin kalau nak buat resepi nie.
5) Agak2 dengar tak meletup2 lagi dah dalam kuali tu, TUTUP API DAHULU. Kemudian baru terbalikkan sardin dan buka api kecil untuk goreng bahagian sebelah dia pulak. Sambung sampai habis semua sardin digoreng.
6) Setelah sardin siap digoreng, goreng pula kentang sehingga garing @ masak dengan mengunakan minyak sardin tu je. Jimat tak perlu membazir.
7) Okay selesai goreng sardin and kentang, ketepikan mereka dan tapis lebihan minyak.
8) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan sedikit untuk menumis pula.
9) Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah diblend. Tumis sehingga naik bau.
10) Masukkan cili kering yang telah diblend dan masak sehingga pecah minyak. Setelah sambal telah pecah minyak, masukkan serai dan air asam jawa sedikit atau asam keping.
11) Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan masukkan kuah sardin. Masak seketika
12) Akhir sekali masukkan kentang dan sardin yang telah digoreng sebentar tadi.
13) Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
SEDIA UNTUK DIHIDANG!
No comments:
Post a Comment