Hi, Assalamualaikum! Okay malam semalam dok kemas gerobok doremon, tengok banyak bahan buat kek nak expired tahun nie.
Laju2 buat kek terus pada pukul 11 malam okay. Berdarah mata. Nasib lah sekejap sahaja kek nya nak siap. Fuhh.
Kek nie dah pernah tulis resepi tapi kali nie ada sedikit derhaka dengan penambahan bahan dan pertukaran bahan. Yang nak tengok versi original klik SINI .
Bahan-bahan untuk Chocolate Cake
BAHAN BASAH
1 cawan gula pasir *
1 cawan susu segar dutchlady *
1 cawan susu pekat *
3 biji telur *
1 sudu kecil esen vanilla *
1 cawan minyak masak atau minyak jagung *
BAHAN KERING ( DIAYAK )
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bicarbonate
1 sudu besar baking powder
1 cawan serbuk koko ( saya suka guna jenama Van Hauten )
BAHAN TAMBAHAN
1 cawan chocolate chip
Cara-cara untuk membuat Chocolate cake
Panaskan pengukus terlebih dahulu sehingga air mendidih
1) Masukkan kesemua ( Bahan Basah ) yang bertanda * ke dalam bekas dan whisk sehingga gula hancur atau sehingga sebati.
2) Ayak/tapis ( Bahan Kering ) tepung gandum, serbuk koko dan soda bicarbonate terlebih dahulu.
3) Campurkan bahan Bahan Kering sedikit demi sedikit ke dalam Bahan Basah dan gaulkan sehingga sebati.
4) Masukkan pula chocolate chip dan gaul sehingga sekata.
5) Lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan sedikit butter/mentega.
6) Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang.
7) Kukus adunan tadi dalam 1 jam atau 1 jam 1/2 atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar@sederhana.
Tips : BUNGKUS PENUTUP DENGAN KAIN/TUDUNG LAMA2 YANG BERSIH SUPAYA AIR WAP TAK MENITIK DAN KENA PADA PERMUKAAN KEK.
Check kek dengan cara cucuk kek menggunakan pencungkil gigi yang bersih.
Kalau tiada kesan melekat pada pencungkil gigi maka dah masak lah jawapan nya. Dah boleh buat topping pulak.
Sementara nak tunggu chocolate topping siap, saya letak kek depan kipas supaya cepat sejuk! Hahaha nak cepat kan.
Jap sebelum tu saya ada bakar almond flakes jugak untuk hiasan.
1 bungkus kecik almond flakes
dulang atau tray
oven suhu 170Âșc
bakar dalam 30min
kena rajin check dan selak2 almond flakes supaya masak sekata.
rasa agak2 dah ranggup boleh keluarkan dari oven dan sejukkan.
Bahan-bahan untuk Chocolate topping
1/2 cawan susu segar dutchlady
1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar mentega/marjerin
4-5 blok coklat masakan jenama Beryl's
Kita guna kaedah Double Boiling ye, apa tu Double Boiling? Boleh GOOGLE kalau nak lebih faham or tahu. Tapi kita expalin jugak lah ye.
1) Kita letak air dalam periuk dan letak apa2 bekas/mangkuk kaca atas periuk berisis air tadi.
2) Kemudian masukkan lah kesemua bahan2 ke dalam bekas/mangkuk kaca. Iye betul masukkan aje semua dan tunggu cair.
3) Pastu kacau2 dia untuk pastikan blok coklat masakan tu dah betul2 cair.
4) Boleh lah tuang ke atas kek coklat kita tadi dan hias dengan Almond atau coklat rice. Terpulang pada diri masing2 ye.
KEK DAH SIAP!
p/s: Waktu mula buat adunan kek 11 malam malam, masa start kukus 11.10 malam, siap kukus dalam 12 malam. Cepat ke idok?? Express kan? Kan dah kata express. tu lah tak percaya.
Laju2 buat kek terus pada pukul 11 malam okay. Berdarah mata. Nasib lah sekejap sahaja kek nya nak siap. Fuhh.
Kek nie dah pernah tulis resepi tapi kali nie ada sedikit derhaka dengan penambahan bahan dan pertukaran bahan. Yang nak tengok versi original klik SINI .
Bahan-bahan untuk Chocolate Cake
BAHAN BASAH
1 cawan gula pasir *
1 cawan susu segar dutchlady *
1 cawan susu pekat *
3 biji telur *
1 sudu kecil esen vanilla *
1 cawan minyak masak atau minyak jagung *
BAHAN KERING ( DIAYAK )
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bicarbonate
1 sudu besar baking powder
1 cawan serbuk koko ( saya suka guna jenama Van Hauten )
BAHAN TAMBAHAN
1 cawan chocolate chip
Cara-cara untuk membuat Chocolate cake
Panaskan pengukus terlebih dahulu sehingga air mendidih
1) Masukkan kesemua ( Bahan Basah ) yang bertanda * ke dalam bekas dan whisk sehingga gula hancur atau sehingga sebati.
2) Ayak/tapis ( Bahan Kering ) tepung gandum, serbuk koko dan soda bicarbonate terlebih dahulu.
3) Campurkan bahan Bahan Kering sedikit demi sedikit ke dalam Bahan Basah dan gaulkan sehingga sebati.
4) Masukkan pula chocolate chip dan gaul sehingga sekata.
5) Lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan sedikit butter/mentega.
6) Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang.
7) Kukus adunan tadi dalam 1 jam atau 1 jam 1/2 atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar@sederhana.
Tips : BUNGKUS PENUTUP DENGAN KAIN/TUDUNG LAMA2 YANG BERSIH SUPAYA AIR WAP TAK MENITIK DAN KENA PADA PERMUKAAN KEK.
Check kek dengan cara cucuk kek menggunakan pencungkil gigi yang bersih.
Kalau tiada kesan melekat pada pencungkil gigi maka dah masak lah jawapan nya. Dah boleh buat topping pulak.
Sementara nak tunggu chocolate topping siap, saya letak kek depan kipas supaya cepat sejuk! Hahaha nak cepat kan.
Jap sebelum tu saya ada bakar almond flakes jugak untuk hiasan.
1 bungkus kecik almond flakes
dulang atau tray
oven suhu 170Âșc
bakar dalam 30min
kena rajin check dan selak2 almond flakes supaya masak sekata.
rasa agak2 dah ranggup boleh keluarkan dari oven dan sejukkan.
Bahan-bahan untuk Chocolate topping
1/2 cawan susu segar dutchlady
1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar mentega/marjerin
4-5 blok coklat masakan jenama Beryl's
Kita guna kaedah Double Boiling ye, apa tu Double Boiling? Boleh GOOGLE kalau nak lebih faham or tahu. Tapi kita expalin jugak lah ye.
1) Kita letak air dalam periuk dan letak apa2 bekas/mangkuk kaca atas periuk berisis air tadi.
2) Kemudian masukkan lah kesemua bahan2 ke dalam bekas/mangkuk kaca. Iye betul masukkan aje semua dan tunggu cair.
3) Pastu kacau2 dia untuk pastikan blok coklat masakan tu dah betul2 cair.
4) Boleh lah tuang ke atas kek coklat kita tadi dan hias dengan Almond atau coklat rice. Terpulang pada diri masing2 ye.
KEK DAH SIAP!
p/s: Waktu mula buat adunan kek 11 malam malam, masa start kukus 11.10 malam, siap kukus dalam 12 malam. Cepat ke idok?? Express kan? Kan dah kata express. tu lah tak percaya.
No comments:
Post a Comment