Hi. Assalamualaikum. Dekat Pasir Gudang ada satu kedai makan PASIR PUTIH SEAFOOD, dekat kedai ini lah kali pertama saya makan udang butter nestum. Susah nak explain sedapnya macam mana. Manis ada, crunchy nestum ada, manis udang, pedas2 manja cili padi i love you gituu. memang hmm sedap lah!
Semalam ke pasar, nampak udang, AJ mention ' buatlah udang nestum'. Maka beli lah udang tu ye yop, bahan2 pun ada kat rumah. Settle beli, balik rumah, berkungfu berdua dekat dapur nak masak makan malam. Nak buat dia pun agak mudah, AJ kata ni
lauk udang paling cepat masak. Yekew??
Bahan-bahan yang diperlukan.
Udang
Tepung jagung
Garam
1 ) Gaulkan udang dan tepung jagung sehingga sekata.
2 ) Panaskan minyak dan goreng secara 'deep fry'. Masa goreng nie bau wangi semerbak okay.
3 ) Setelah udang nampak kekuningan dan garing, toskan udang dan ketepikan.
Mari sediakan mandian udang goreng tadi pulak.
Daun kari 1-2 tangkai
Butter 3-4 sudu
Nestum ( disangai terlebih dahulu )
Bawang putih 3 biji ( di dadu )
Cili api 1-2 biji ( di hiris )
Gula 1 1/2 sudu besar
1 ) Sangai nestum sehingga nampak macam color kuning2, tutup api, takut hangit pulak nanti.
2 ) Cairkan butter dan masukkan kesemua bahan dan gaul rata.
3 ) Masukkan nestum dan gaul rata sekali lagi, tutup api.
4 ) Masukkan udang, gaul sehingga sekata dan sedia untuk dihidang.
Okay nampaknya AJ betul, Resepi nie paling mudah dan cepat. maka boleh cakap resepi udang goreng malas ke?? Tapi dia sedap gila makan dengan nasi panas2!! What is this!
Semalam ke pasar, nampak udang, AJ mention ' buatlah udang nestum'. Maka beli lah udang tu ye yop, bahan2 pun ada kat rumah. Settle beli, balik rumah, berkungfu berdua dekat dapur nak masak makan malam. Nak buat dia pun agak mudah, AJ kata ni
lauk udang paling cepat masak. Yekew??
Bahan-bahan yang diperlukan.
Udang
Tepung jagung
Garam
1 ) Gaulkan udang dan tepung jagung sehingga sekata.
2 ) Panaskan minyak dan goreng secara 'deep fry'. Masa goreng nie bau wangi semerbak okay.
3 ) Setelah udang nampak kekuningan dan garing, toskan udang dan ketepikan.
Mari sediakan mandian udang goreng tadi pulak.
Daun kari 1-2 tangkai
Butter 3-4 sudu
Nestum ( disangai terlebih dahulu )
Bawang putih 3 biji ( di dadu )
Cili api 1-2 biji ( di hiris )
Gula 1 1/2 sudu besar
1 ) Sangai nestum sehingga nampak macam color kuning2, tutup api, takut hangit pulak nanti.
2 ) Cairkan butter dan masukkan kesemua bahan dan gaul rata.
3 ) Masukkan nestum dan gaul rata sekali lagi, tutup api.
4 ) Masukkan udang, gaul sehingga sekata dan sedia untuk dihidang.
Okay nampaknya AJ betul, Resepi nie paling mudah dan cepat. maka boleh cakap resepi udang goreng malas ke?? Tapi dia sedap gila makan dengan nasi panas2!! What is this!
No comments:
Post a Comment