Friday, 19 July 2019

CARA SUKAT GUNA CAWAN / SUDU / OUNS / LITTER

Hi Assalamualikum.

Selalu kan resepi2 nie guna sukatan air. kadang2 yang kita taktahu la, contoh 2/3, 3/4, pening ek?

Saya ada jumpa 1 web site nie. Alhamdulillah bagus dan jelas ye yang dia tulis. mana berminat boleh tengok.

Kat bawah kita sertakan link dia ye?
http://dish.allrecipes.com/commonly-used-measurements-equivalents/

RESEPI SAMBAL TELUR REBUS GORENG NENDA

Hi Assalamualaikum. Hari nie mood tak berapa nak baik. Tak rasa nak bercakap banyak2. terus ke resepi je ye.

Resepi nie kalau makan memang sekali 2 biji telur hadap. Kawan untuk resepi nie selalunya kobis masak lemak putih. Sedap ye makan dgn nasi panas2.

Bahan-bahan yang diperlukan:

5 biji bawah merah ( kecik ) *blend
2 ulas bawang putih *blend
Sedikit belacan atau segenggam ikan bilis yang direndam air panas kalau anda allergic belacan *blend
1 1/2 senduk cili kering yang telah direbus *blend
7 biji telur
1/3 cawan santan
1/4 cawan air asam jawa
2 biji bawang besar ( diracik )
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa

Cara-cara memasak:

1) Rebus telur sehingga masak. Kupas kulit telur dan goreng telur rebus didalam kuali sehingga kekuningan. Tos dan ketepikan

2) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan sedikit minyak untuk menumis.

3) Tumis bahan2 yang telah diblend tadi. Kacau sehingga sambal pecah minyak ( Tips: kena guna minyak banyak sedikit kalau nak sambal pecah minyak )

4) Masukkan air asam jawa, dan kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit untuk pastikan amount santan itu sesuai dengan jumlah sambal, agak2 dah cukup tak perlu tambah santan lagi. Masak sebentar sehingga kering sedikit. Kalau nak cair tambah air.

5) Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa mengikut selera masing2.

6) Masukkan bawang besar yang telah diracik.

7) Akhir sekali masukkan telur rebus yang telah kita goreng di awal nya.

SELAMAT MENCUBA!

UPSIDE DOWN PINEAPPLE CAKE

Hi Assalamualaikum! Ha ambik kau, waktu rajin, banyak resepi terhasil dalam masa seminggu nie.

Kejadian nak buat UPSIDE DOWN PINEAPPLE CAKE nie macam biasalah asyik teringin je padahal tak pernah makan! Over eh tekak nie, Biasa dia tu amboii.

So nak dijadikan cerita hari raya kan mestilah pergi beraya, Saya pergi beraya ke Kota Tinggi, Johor. Rumah kak fatimah, maknya si anak panda eh silap sorry maknya si fayyadh rizqi. Heheh. Laluan nak ke rumah kak fatimah nie memang akan ada 1 rumah jual nenas MD2. Manis lit2 dan murah lah. Tapi saya and AJ bagaikan kena sumpahan, kalau saja2 datang nak cari nenas memang kedai tu tak bukak, kalau datang kota nak jumpa si kak fatimah eh bukak pulak kedainya. Sabar je aku, bila nak habis ntah sumpahan nie. Hahaha

Nie contact number kedai tu kalau ada yang berminat. 
NOI 013-7973131 
ROSLEE 019-7953369 ( benih MD2 & tempahan nenas morris & N36)

Lokasi: Rumah dan ada khemah di kawasan bukit. Tepi jalan sebelum sampai Felda Air Tawar 3, Kota Tinggi, Johor. 
Agak tersorok kalau bawak laju macam kereta F1 memang tak kan nampak lah. Yang akan nampak hanya jalan ke liang lahad je.

So kembali kepada gediknya diri nie nak kek nenas terbalik sebab selalu tengok mat saleh makan, macam sedap je. Macam biasa kalau resepi pastry & cake mat saleh nie memang aku cuba ANNA OLSEN punya je. Dia memang paling pakar bab pastry and bakeri. Tapi kali nie aku ada tiru sikit2 je. Pastu olah sendiri. Kalau nak tengok cara dia buat nie dekat sini 

Bahan-bahan yang diperlukan:

Untuk bahagian bawah:

1/4 cawan butter, suhu bilik
1/2 cawan gula perang
2 sudu besar jus lemon
5-7 keping nenas ( dipotong bulat seperti ring, buang bahagian tengah )
kalau jumpa nenas ring dalam tin pun boleh guna, saya tak jumpa, tu pakai nenas biji je
5-7 biji ceri merah, letak di bahagian tengah lubang nenas. dan hias dimana2 tempat yang ada kosong.

Cara-cara untuk membuat bahagian bawah kek:

1) Cairkan butter dan gula perang di dalam kuali dengan menggunakan api yang kecik sehingga berbuih.

2) Masukkan jus lemon, kacau dan jauhkan kuali dari api.

3) Tuang adunan ke dalam loyang dan susun nenas yang telah dipotong bulat secara sebelah menyebelah dan susun juga buah ceri di dalam lubang nenas serta dimana2 ruang kosong, ikut suka anda..

PANASKAN OVEN PADA SUHU 160ºc-175ºc. ANDA LEBIH MENGENALI OVEN ANDA.

Untuk adunan kek:

1 1/2 cawan tepung serbaguna
2 sudu besar butter cair *whisk
1/2 susu segar *whisk
1 sudu kecil esen vanilla *whisk
3 biji telur gred B *whisk
1/2 cawan minyak masak *whisk
1/2 sudu kecil garam *ayak
3/4 cawan gula castor *ayak
1 sudu teh baking powder  *ayak
1/4 sudu teh baking soda *ayak
1 cawan nenas dipotong dadu
2 sudu besar jus nenas

Cara-cara membuat adunan kek:


1) Masukkan bahan basah yang bertanda *whisk dan kacau sehingga sebati.

2) Dalam bekas yang lain, ayak bahan kering yang bertanda *ayak

3) Masukkan bahan kering (2) ke dalam campuran bahan basah (1) dan gaul sehingga sekata.

4) Masukkan nenas yang telah dipotong dadu serta sedikit air nenas dalam 2  sudu besar. Kacau sehingga semua bahan sebati.

5) Dengan menggunakan senduk, senduk adunan kek dan letakkan secara perlahan-lahan didalam loyang yang telah berisi nenas dan gula hangus sebentar tadi. Guna senduk supaya nenas tak bergerak ketika masukkan adunan kek.

6) Masukkan loyang ke dalam oven dan bakar dalam 30min-40min. 

7) Untuk memastikan kek telah masak atau tidak, cucuk di tengah2 kek dengan mengunakan pencungkil gigi yang bersih. Kalau lepas ditarik keluar pencungkil gigi dan tiada kek melekat pada pencungkil gigi maknanya kek kita telah masak sepenuhnya.

8) Biarkan kek untuk sejuk didalam oven selama 15min atau 30min.

9) Keluarkan kek dari oven dan longgarkan bahagian tepi kek dengan lalukan pisau untuk elakkan kek melekat sewaktu hendak terbaliknya kek.

10) Ambil pinggan dan letakkan di atas loyang. Masa untuk terbalikkan kek!

11) Ketuk2 sedikit bahagian bawah loyang jika kek anda tak mahu keluar.

12) Sedia untuk dihidang, saya suka makan bersama aiskrim vanilla. Memang umppphhhh

SELAMAT MENCUBA!

p/s: resepi paling susah untuk di explain padahal nak buat senang je pun! Terbalik otak nak fikir cara nak cakap. Maaf lah ye kalau pening. Sila rujuk video ANNA OLSEN nie. Memang ohsemmmm kek nie taw!



Wednesday, 17 July 2019

CHOCOLATE COOKIES ala SUBWAY / BISKUT COKLAT

Hi! Assalamualaikum. Okay soalan siapa sini pernah rasa cookies/biskut dekat kedai subway. Alaaaa kedai subway tu yang jual sandwich tu lah. Kalau sesiapa pernah rasa mesti tahu cookies dia punya sedap nak mati hokeyhhhh! RANGUP DILUAR, LEMBUT DIDALAM. It is to die for! gituhhhh.

Nak dijadikan cerita dah seminggu kita ngidam nak makan benda manis2 macam cookies tapi tak puas makan 1 je. Ada je lalu subway banyak kali tapi malas sungguh nak singgah beli. So nekad buat sendiri lah. Berkat kegigihan google resepi bagai, akhirnya jumpa di youtube ANNA OLSON buat cookies ala2 subway nie. Ehhh Anna Olson nie dulu masa kita sekolah menengah hari2 tengok rancangan dia dekat tv astro channel 703 Bake With Anna Olson. Sampai 3 4 pagi tengok kalau waktu cuti sekolah lah. Kalau bukan waktu cuti ada yang kena baling dengan remote tv nanti.

So macam mana nak buat biskut ala subway nie? Jom tengok bahan & cara dia.

Bahan-bahannya:

1/2 cawan butter, pakai yang unsalted punya, brand Lurpak @ Anchor @ SCS ( suhu bilik )
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
1 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/4 cawan tepung serbaguna @ tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
2 cawan coklat chip
1 cawan coklat bar yang telah dipotong dadu ( ikut suka )

Cara-caranya:


1) Gaulkan butter, gula perang dan gula castor sehingga menjadi tekstur seperti creamy atau sehingga sebati.

2) Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul sehinga sekata.

3) Dalam bekas yang berlainan, ayak tepung gandum, tepung jagung, baking soda dan garam. Kemudian masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter sebentar tadi. Gaul sehingga sekata.

4) Masukkan coklat chip & coklat bar ( ikut suka ) ke dalam adunan. Dan gaul sehingga sekata.

5) Dengan menggunakan scoop aiskrim yang bersaiz kecil atau sudu ( anggaran 2 sudu besar ), bulatkan adunan cookies menjadi seperti bola seperti saiz bola ping pong.

4) Letak adunan cookies yang telah dibentuk sebentar tadi di dulang atau pinggan. masukkan ke dalam peti ais untuk sejukkan adunan selama 1 jam. ( waktu nie adunan kelihatan sedikit cair sebab itu perlu dibekukan untuk dia kekalkan bentuk bulat dan masak dengan cantik nanti )

5) Boleh simpan lebihan adunan cookies ke dalam peti beku kalau nak makan di hari lain, cuma perlu keluarkan sebentar, letak pada suhu bilik untuk adunan cookies lembu dan sedia untuk di bakar dalam oven.

6) Panaskan oven pada suhu 160ºc-170ºc, anda lebih kenal oven anda.

7) Alaskan dulang dengan kertas minyak. Susun adunan cookies di dulang dan pastikan ada jarak dalam 3 jari untuk setiap adunan cookies. Sebab cookies akan mengembang sewaktu dibakar. jadi untuk mengelakkan dia melekat antara satu sama lain, kena pastikan ada jarak untuk setiap adunan cookies.

8) Bakar dalam masa 15-20min atau sehingga keliling cookies sudah bertukar menjadi warna perang.

9) Biarkan cookies di dalam dulang sehingga sejuk sepenuhnya barulah dipindahkan ke bekas kedap udara. Kalau ambik waktu panas tu dia masih lembut, nanti cookies pecah.



SELAMAT MENCUBA!



RESEPI SERAWA DURIAN / BUBUR DURIAN / PENGAT DURIAN

Hi assalamualaikum! Good Morning everybody! Hari nie sesudah subuh start masak pulut & serawa durian/bubur durian.

Tadi dah story mory pasal cara nak masak pulut gereti berjaya. kalau sesiap nak tengok resepi pulut tekan sini ye.

Dah story pasal pulut, kita story pasal serawa durian nie pulak. Alamak terlalu mudah nak buat resepi nie sebenarnya, budak dulu2 cakap KACANG JE NIE. So kita tengok lah dulu senang ke idok.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 biji Durian
Sedikit garam
200 ml santan ( 1 kotak )
200ml air ( sukatan 1 kotak santan )
Daun pandan yang disimpul
Sagu yang telah direbus terlebih dahulu ( ikut suka ) pastikan sagu jernih sepenuhnya baru lah sagu dikira sebagai masak
Gula merah ( diracik halus ) * Buat air gula
1 @ 2 sudu besar gula pasir * Buat air gula
Sedikit air * Buat air gula
Daun pandan yang disimpul * Buat air gula
1 sudu besar tepung gandum + sedikit air ( untuk pekatkan kuah )

Cara-cara membuat air gula :

1) Masukkan kesemua yang bertanda * Buat air gula ke dalam kuali dan masak sehingga gula merah cair sepenuhnya.

2) Pastikan api kecik/sederhana sahaja, takut hangus pula nanti jadi pahit.

3) Setelah gula cair sepenuhnya, tapis dan ketepikan.

Cara-cara membuat serawa durian:

1) Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Durian, santan, air, garam, daun pandan & air gula.

2) Biarkan mengelegak seketika, Dan masukkan campuran tepung gandum bersama sedikit air untuk memekatkan kuah serawa.

3) Akhir sekali boleh masukkan sagu yag telah direbus sehingga masak terlebih dahulu.

4) Rasa dan jika semuanya okay boleh dihidang sewaktu sejuk mahupun panas.

Mudah kan? Dalam 20min je kot settle buat serawa durian. Ada masa terluang boleh menjala roti untuk buat roti jala pula, pada yang rajin lah.

SELAMAT MENJAMU SELERA!


CARA MASAK PULUT PUTIH ANTI GAGAL

Hi assalamualaikum! Good Morning everybody! Hari nie sesudah subuh start masak pulut & serawa durian/bubur durian.

Ceritanya sejak bulan lepas terasa nak makan pulut & bubur durian, biasalah bila dah musim raja buah nie selalu nenek akan buat bubur atau orang negeri macam panggil pengat durian. ye ke tidak kita pun taktahu, nama pun gadisnogoricelup. I/c je 05 bahasa nogori suku je tahu. adui sedih!

Maka kita pun mula lah teringin nak makan. hmm macam macam hari2 je ada teringin nak makan, pastu bila berat naik ngomel. Gitu lah gamaknya, jangan berani niat nak berdiet, mula lah nafsu makan membuak2 bagai dirasuk.

Bila dah ada serawa durian mesti lah kawan baik dia si pulut ataupun si roti gardenia atau si roti jala tu mkan? Tu yang bersungguh nak masak pulut walaupun tak reti. Hahah

So nie first time ever okay kita nak cuba masak pulut. Dan ini adalah cubaan kedua selepas cubaan pertama gagal! Dia jadi bubur pulut, selembut hatiku. Cubaan pertama saya cuba kukus dan letak air+santan bagai. Sekali GAGAL! Taktahu dimana silap, mungkin terlebih air. Al-maklum lah baru firtttt time kan. Maaf lah ye. heheh

Cubaan kedua nie kita cuba cara lain dan alhamdullilah menjadi. Nak tahu ke macam mana caranya? Elelelele nak lah tu kankan. Okay jom kita tengok, Bismillah dan selamat berjaya guys.

Bahan-bahan yang diperlukan: ( sukatan ikut berapa banyak nak dimakan )
Ini adalah sukatan untuk 1-2 orang

1 cawan beras pulut
2 cawan air ( tak ada sukatan pun sebenarnya, asalkan lebih dari pulut )
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Daun pandan disimpulkan
Rice cooker @ Pengukus ( bergantung kepada kuantiti pulut yang anda hendak masak )
Periuk
Dapur gas

* TAK PERLU RENDAM PULUT, CUKUP SEKADAR BASUH DAN BILAS SEKALI SAHAJA.

Cara-caranya:

PROSES 1 ( REBUS PULUT )

1) Masukkan beras pulut, air, garam, minyak & daun pandan ke dalam periuk dan masak di atas dapur gas.

2) Rebus sehingga mendidih air. TAK PERLU LAMA2, SEKEJAP JE, nanti kalau jadi bubur kita taktahu aiyokk.

3) Buang air didalam periuk tadi, tinggalkan beras pulut dan daun pandan sahaja.

PROSES 2 ( KUKUS @ GUNA RICE COOKER )

Sedikit pesanan : Kalau pulut sedikit sebagusnya Kukus sahaja & Kalau pulut dalam kuantiti banyak boleh gunakan Rice Cooker@Pengukus. Sebab bila guna Rice Cooker, bahagian bawah akan berkerak sama macam kita masak nasi putih biasa tu.

1) Salin beras pulut ke dalam rice cooker @ loyang untuk dikukus. Masukkan sekali daun pandan tadi

2) TAK PERLU DILETAKKAN AIR LAGI.

3) Boleh gemburkan2 pulut selepas 10min dalam rice cooker @ pengukus.

4) Biarkan masak dalam 20min atau sehingga pulut masak.



SELAMAT MENCUBA & SELAMAT MENJAMU SELERA!

KALAU TAK BERJAYA JANGAN PUTUS ASA! CUBA LAGI SAMPAI BERJAYA!

Tuesday, 16 July 2019

ROTI PURI AIR TANGAN IBU

Hi, Assalamualaikum. Banyak resepi tergendala nampaknya. Banyak sungguh dekat draft. HAHAH

So semalam kebetulan teringin nak makan kacang pool, nanti saya masukkan reseipinya disini ye. Bahan2 kacang pool yang tahan bertahun2 dah beli lama dah, buatnya je baru semalam. Cuma roti nya je tak ada sebab kang beli awal2 expired pulak, so sifat malas nak ke kedai tu fuhhh tak boleh dimaafkan walhal sekangkang kera je jarak kedai and rumah. tapi bila acik MALAS bagi salam, memang tak ada makna nya jarak dekat atau jauh tu lagi,

Maka fikir punya fikir, ermmm roti puri mungkin sesuai juga buat cicah kacang pool. Boleh nie boleh, tepung semua ada. Roti puri nie lah roti paling mudah dan sedap dimakan panas2.

Nie adalah resepi ibu saya, sesimple boleh resepinya, Ibu memang, banyak resepi dia simple2 je tapi hasil cukup lemak manis anak2nya. hahahah. Cukup la bercerita, mari kita tengok apa bahan2 nak buat roti puri semudah abc nie.

Bahan-bahannya: (tiada sukatan)
Tepung gandum
Mentega/Marjerin
Air kosong + Susu pekat + Garam
Minyak masak


Cara-caranya:


1) Masukkan tepung gandum, tiada sukatan, agak2 berapa banyak atau sikit anda nak buat.

2) Renjiskan sedikit minyak masak pada tepung.

3) Masukkan mentega dan gaul rata.

4) Masukkan air susu pekat yang telah dibancuh.

5) Uli seperti menguli roti canai dan sehingga tak melekat pada tangan.

6) Boleh rehatkan sekejap atau terus goreng pun boleh.

Cara-cara mengoreng:


1) Panaskan kuali dengan minyak yang banyak. BANYAK

2) Canai doh senipis boleh.

3) PASTIKAN KUALI BETUL2 PANAS atau nanti roti puri tak naik cantik.

4) Masukkan doh yang dah dicanai ke dalam kuali.

5) Simbah2 minyak panas ke atas doh, jangan terkejut tengok roti tu membulat atau kembang, betul lah tu roti puri harus buncit baru lah roti puri namanya.

6) Cukup sekadar kekuningan dan boleh angkat dan toskan.

Selamat menjamu selera!
Sedap dimakan begitu sahaja atau dengan kuah kari, gulai, masak lemak and kacang pool jugak! yummehhhh

RESEPI KACANG POOL

Hi, Assalamualaikum. Pertama sekali mohon semua luangkan masa sedekahan Al-Fatihah buat Puan Noraliza Binti Said yang telah meninggal dunia petang semalam setelah bertarung dengan sel kanser.
Al-Fatihah.

Kita yang hidup perlu teruskan kehidupan, yang telah pergi, tugas dia di dunia telah pun selesai, tinggal kita untuk mengikuti jejak langkah mereka kelak.

Kita terus skip ke bahan2 lah ye.

Bahan-bahan untuk kuah:
1 tin kacang foul brand Kimball (contoh disini)
1 tin kacang merah
Daging kisar @ Daging burger yang diramas ( sukatan ikut suka, tapi banyak lah sedap )
12 biji bawang merah  * kisar halus
5 ulas bawang putih  * kisar halus
1 inch halia * kisar halus
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh lada hitam * tumbuk halus
1 sudu teh lada sulah
2 sudu besar minyak sapi
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
1 liter air

Bahan-bahan untuk hiasan:
Bawang besar, dipotong dadu
Tomato, dipotong dadu
Limau nipis, dibelah dua
Cili hijau/merah, dipotong ( bagi yang suka )
Telur mata kerbau digoreng dengan minyak sapi

Cara-cara membuat kacang pool:

1) Tapiskan kacang foul dan kacang merah, buang air kacang tersebut dan cuci kacang dengan lalukan air sahaja.

2) Lenyekkan kacang foul dan kacang merah tapi jangan sampai lumat, cukup sekadar pecah2kan sahaja kacangnya.

3) Didalam bekas lain, masukkan rempah kari, kurma, serbuk ketumbar dan sedikit air, kacau sehingga menjadi seperti pes.

4) Panaskan minyak masak dan masukkan minyak sapi tunggu sehingga minyak sapi cair. Tumis bahan2 kisar sehingga naik bau wangi.

5) Masukkan pes rempah dan kacau sehingga naik minyak/pecah minyak. Pastikan api kecil dan kacau sentiasa.

6) Bila dah pecah minyak, boleh masukkan daging cincang dan kacau rata. Masak dalam 5minit, Boleh masukkan sedikit air jika perlu. ( Untuk cepatkan proses daging masak )

7) Tuang air ke dalam periuk, Biarkan mendidih

8) Masukkan kacang foul dan kacang merah, kacau rata dan biarkan mendidih.

9) Perasakan dengan garam, gula, lada hitam, lada sulah, serbuk perasa secukup rasa pada anda. Biarkan seketika sehingga mendidih.

10) Jika suka kuah cair tambah kan sedikit lagi air. Jika suka kuah pekat, keringkan sedikit lagi. Jika semuanya dah okay boleh matikan api.

Cara menghidang:

1) Hiaskan dengan bawang, tomato, dan telur goreng.
2) Perah limau nipis.
3) Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan roti putih atau dengan roti puri, disini ada resepi roti puri.

Selamat menjamu selera!