click.. click.. click..

Thursday, 8 November 2018

CARA BUAT GULA HANGUS


Posting kali nie khas untuk sesiapa yang baru nak belajar buat Gula Hangus.

Gedik ea siap nak tulis cara buat Gula Hangus? Bia lahhh, Mana tahu ada yang tertanya2 macam mana nak buat ke. Hehehe japp, ada ke yang tengok nanti nie? Belasah je lah, yang pasti AJ salah sorang yang akan baca, okay lah even dia sorang je yang baca. (lap peluh di mata)

Okay let's start.

Bahan-bahan nya adalah yang tak pernah tak ada didapur anda :
1 cawan gula pasir
1 cawan air PANAS

Kuali leper non-stick & senduk kayu sangat sesuai kalau nak buat Gula Hangus nie.

Cara-caranya :

1) Ratakan gula di serata kuali dan gunakan api yang paling kecik serta slow, memang process nie dipanggil slow and steady. Sebab kalau api besar kang terpahit pulak gulanya. Maka bersabarlah anda ye. Sabar separuh dari iman kankan. Hehe

2) Kalau ada bahagian2 gula yang tak cair lagi boleh la kacau sikit2 dengan senduk kayu.

3) Apabila gula dah cair dan dah bertukar warna dari putih clear ke perang2 coklat boleh lah kita masukkan air PANAS pulak secara perlahan2 dari tepi kuali. Dari tepi taw bukan nya terus simbah ke tengah2 kawasan gula cair tu. Meletup2 gula tu karang kena tangan dah berbekas melecur. Aduh sambil taip boleh terbayang peritnya. Sherammmmmm!

Kenapa air PANAS? Sebab taknak berlakunya bom atom kalau curah air sejuk ke atas gula yang cair tadi. Serious don't play2 okay potensi melecur sangat tinggi di saat ini. Please be careful. tapi bukan lah sampai ke tahap kena pakai helmet, glove, baju perisai semua. Bukan bukan jangan salah tafsir.

4) Selepas dah masukkan air PANAS, tak perlu kacau. Demi mengelakkan gula jadi berketul2 jadi tak perlu kacau ye. Pastikan api sentiasa dalam keadaan slow and steady. Dan teruskan menunggu sambil sediakan bahan memasak yang lain. Masa itu Emas, sila gunakan sebaiknya.

5) Tunggu sehingga gula hangus dah betul2 larut dalam air. Boleh tapis dan sedia digunakan untuk proses memasak apa2 yang memerlukan khidmat Gula Hangus.

Sekian, Terima kasih sebab sudi baca pasal nak buat Gula Hangus nie.


No comments:

Post a Comment