click.. click.. click..

Tuesday, 1 October 2019

RESEPI SUP TELUR DAN KENTANG BERSAMA SU UN DAN FUCUK

Hari nie hari menulis je lah kot sementara ingat.

Resepi nie sedapnya kalau makan dengan cara bia nasi sebati dengan sup dulu enak dan nikmat yang tak terkata. Kawan kan pula dengan sambal tumis garing ikan bilis dan kacang tanah. Makan menambah lah jawabnya.

Lauk ini selalu budak2 kecil minat, sebab tak pedas.

Bahan-bahan nya:

2 biji kentang dikupas kulit dan dipotong 8
1 biji lobak merah dipotong bulat halus
6 biji telur
sedikit su un & fucuk ( rendam seketika )
1 1/2 cawan air
Sedikit serbuk perasa
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam
Sedikit minyak

Bahan-bahan untuk diracik
4 biji bawang merah kecik
2 ulas bawang putih
1 tangkai cili besar dipotong serong
1 inch halia dipotong halus

Bahan-bahan untuk tumbuk
1 biji cili api dibuang biji
Sedikit ikan bilis dalam 7-8 ekor

Cara-cara memasak :

1) Panaskan minyak didalam periuk, kemudian masukkan Bahan yang telah diracik dan ditumbuk. Masak sehingga naik bau wangi.

2) Masukkan air sedikit sahaja dahulu, kalau rasa kurang boleh tambah kemudian. Masukkan kentang, tunggu sehingga kentang empuk.

3) Masukkan lobak merah, su un, fucuk, garam, lada hitam, lada sulah dan serbuk perasa.

4) Perlahankan api, masukkan telur 1 demi 1 secara perlahan2 dan dekat dengan permukaan air supaya kuning telur tak pecah.

5) Tunggu dalam 2 min kemudian besarkan api, biarkan seketika dan kacau perlahan2.

Boleh rasa dan tambah apa yang rasa perlu ditambah.

                                             SEDIA UNTUK DIHIDANG!

MASAK LEMAK CILI API SOTONG @ GULAI SOTONG

Hi Assalamualaikum. Orang nogori kadang ada panggil masak lemak sotong atau gulai sotong. Tapi kat JB nie gulai tu kari pada diorang. Ke selama nie aku yang salah? Ahh sudah.

Masak lemak sotong nie ada dua versi, 1 versi ibu, 1 lagi versi nenda. Ibu kalau masak apa2 jenis masak lemak cili api, dia hanya akan guna bawang merah sahaja. Lain pula dengan nenda, bawang merah, bawang putih harus ada. Okay bukan harus tapi WAJIB ada, tak sedap kalau tak ada katanya.

For me? Ntah macam tak ada beza je buh bawang putih ke tidak. Hahah tekak apa nie tak boleh beza. Aduhai tekak. Tapi selalunya letak je bawang putih seulas, alah bukan rasa pun kan? Ntah

Okay bahan-bahan nak masak lemak cili api nie.

Ouh ye, lagi 1 ibu versi bandar pakai santan kotak WAJIB JENAMA KARA. Nenda pulak versi kampung pakai santan perah original. Kat sini ye boleh rasa beza dia santan kotak and perah. Santan perah semestinya lebih berlemak dan sedap. Santan kotak pulak yelah macam creamer santan. Tapi kita orang bandar kan, huhu pakai je lah santan kotak, nak simpan pun senang, standby dalam almari. maaf nek!

Maka ini adalah gabungan versi ibu dan nenda. Aci lah kan? Adil lagi saksama.

Bahan-bahannya :

10 ekor sotong
1 inch kunyit hidup * blend atau tumbuk halus
1 inch halia * blend atau tumbuk halus
4 biji bawang merah * blend atau tumbuk halus
2 biji bawang putih * blend atau tumbuk halus
10 biji cili api * blend atau tumbuk halus
1 kotak santan Kara
10 tangkai kacang buncis dipotong serong
1 batang serai ( diketuk )
1 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit.

Cara-cara nya :

1) Masukkan 1 kotak santan dan 1/2 @ 1 kotak air ke dalam periuk.

2) Masukkan bahan yang telah diblend atau tumbuk, serai, asam keping, serbuk kunyit dan garam.

3) Pastikan api perlahan atau sederhana dan sentiasa kacau supaya santan cantik dan tidak pecah minyak.

4) Biarkan seketika sehingga mengelegak dan masukkan kacang buncis & sotong.

5) SIAP!

Hahaha simple ke tak?

KAWAN UNTUK LAUK MASAK LEMAK SELALUNYA IKAN GORENG GARING2. BARU TERANGKAT UMPHHH GITU. CUBALAH!!

CEKODOK LABU AIR TANGAN IBU

Hi Assalamualaikum. Resepi kali nie resepi yang tak ramai pernah cuba makan mahupun masak.

Kalau masak rata2 yang mencuba mesti tertarik dan ramai tak pernah rasa.

Resepi nie ibu masak di awal 2008 ke begitu, bawak ke sekolah, kawan2 tak pernah merasa dan teruja gila sebab sedap. Kawan2 siap request suruh ibu masak lagi lain kali. Punyalah sedap, eleh mak2 nie masak apa pun semuanya sedap. pelik tapi benar. Nasi goreng kosong pun jadi sedap!

Cekodok nie sedap, manis lembut. sedap makan petang2 waktu hujan ke nak tengok tv ke. Sedar2 licin je nanti. Panas2 sedap, dah sejuk pun masih sedap. Tak faham kan? Ish!

Okay sukatan ampun maaf tiada, agak2 je boleh tak??? errrr

Bahan-bahan yang diperlukan :

1/2 biji Labu
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara memasak :

1) Kupas labu dan potong kecik2. Rebus labu sehingga empuk. Toskan air dan lenyekkan labu.

2) Sementara labu masih panas, masukkan gula, garam serbuk kunyit dan telur. Gaul sehingga gula sebati.

3) Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi tak terlalu lembik dan tak terlalu keras. Anggaran sesuai untuk jadi cekodok.

4) Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Api sederhana

5) Dengan mengunakan sudu, ambik adunan dan masukkan ke dalam kuali, goreng cekodok labu sehingga berwarna kekuningan dan sedikit garing.

6) Angkat dan toskan lebihan minyak.


p/s : MAAF LAH YE SUKATAN MAIN AGAK2 JE. NANTI KALAU KITA BUAT LAGI, KITA SUKAT BETUL2.


RESEPI SAMBAL SARDIN GORENG

Hi Assalamualaikum. Kali nie makan kegemaran, memang favorite gila2 tapi leceh nak buat sebab dapur mesti berkecah macam baru lepas berperang dengan tentera sardin.

Apa kawan bagi lauk nie ye? Urmm selalu makan lauk ini, dia je semata2. Tak pandang lauk lain dah. Alamak.

Kita tengok bahan2 dia dulu.

Bahan-bahan sambal sardin :

1 tin besar sardin jenama ayam brand
2 ulas bawang putih ( blend halus )
5 biji bawang merah ( blend halus )
1 inch halia ( blend halus )
2 biji bawang besar ( diracik )
1-2 biji kentang dikupas kulit dan dipotong halus
1 senduk cili kering yang telah diblend
1 batang serai diketuk hujungnya
Asam jawa, kalau tak ada asam jawa, boleh guna asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula

Cara-cara memasak :

1) Toskan sardin dan asingkan kuahnya.

2) Panaskan 1 cawan minyak didalam kuali, tunggu sehingga minyak betul2 panas.

3) SEDIAKAN PERISAI ANDA ( PENUTUP KUALI )!!!

4) Dengan menggunakan api yang kecil, masukkan sardin di dalam kuali dan tutup cepat2. Kejap lagi dia meletup pum pam pum pam, habis merecik minyak merata tempat. Sebab tu lah kita cakap macam berperang dengan tentera sardin kalau nak buat resepi nie.

5) Agak2 dengar tak meletup2 lagi dah dalam kuali tu, TUTUP API DAHULU. Kemudian baru terbalikkan sardin dan buka api kecil untuk goreng bahagian sebelah dia pulak. Sambung sampai habis semua sardin digoreng.

6) Setelah sardin siap digoreng, goreng pula kentang sehingga garing @ masak dengan mengunakan minyak sardin tu je. Jimat tak perlu membazir.

7) Okay selesai goreng sardin and kentang, ketepikan mereka dan tapis lebihan minyak.

8) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan sedikit untuk menumis pula.

9) Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah diblend. Tumis sehingga naik bau.

10) Masukkan cili kering yang telah diblend dan masak sehingga pecah minyak. Setelah sambal telah pecah minyak, masukkan serai dan air asam jawa sedikit atau asam keping.

11) Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan masukkan kuah sardin. Masak seketika

12) Akhir sekali masukkan kentang dan sardin yang telah digoreng sebentar tadi.

13) Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.


                                                     SEDIA UNTUK DIHIDANG!

RESEPI CHOCOLATE MOIST ( KUKUS ) VERSI EXPRESS

Hi, Assalamualaikum! Okay malam semalam dok kemas gerobok doremon, tengok banyak bahan buat kek nak expired tahun nie.

Laju2 buat kek terus pada pukul 11 malam okay. Berdarah mata. Nasib lah sekejap sahaja kek nya nak siap. Fuhh.

Kek nie dah pernah tulis resepi tapi kali nie ada sedikit derhaka dengan penambahan bahan dan pertukaran bahan. Yang nak tengok versi original klik SINI .

Bahan-bahan untuk Chocolate Cake

BAHAN BASAH

1 cawan gula pasir *
1 cawan susu segar dutchlady *
1 cawan susu pekat *
3 biji telur *
1 sudu kecil esen vanilla *
1 cawan minyak masak atau minyak jagung *

BAHAN KERING ( DIAYAK ) 
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bicarbonate
1 sudu besar baking powder
1 cawan serbuk koko ( saya suka guna jenama Van Hauten )

BAHAN TAMBAHAN
1 cawan chocolate chip


Cara-cara untuk membuat Chocolate cake

Panaskan pengukus terlebih dahulu sehingga air mendidih

1) Masukkan kesemua ( Bahan Basah ) yang bertanda * ke dalam bekas dan whisk sehingga gula hancur atau sehingga sebati. 

2) Ayak/tapis ( Bahan Kering ) tepung gandum, serbuk koko dan soda bicarbonate terlebih dahulu. 

3) Campurkan bahan Bahan Kering sedikit demi sedikit ke dalam Bahan Basah dan gaulkan sehingga sebati.

4) Masukkan pula chocolate chip dan gaul sehingga sekata.

5) Lapik loyang dengan kertas minyak dan oleskan sedikit butter/mentega.

6) Kemudian masukkan adunan ke dalam loyang.

7) Kukus adunan tadi dalam 1 jam atau 1 jam 1/2 atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar@sederhana.

Tips : BUNGKUS PENUTUP DENGAN KAIN/TUDUNG LAMA2 YANG BERSIH SUPAYA AIR WAP TAK MENITIK DAN KENA PADA PERMUKAAN KEK.

Check kek dengan cara cucuk kek menggunakan pencungkil gigi yang bersih.

Kalau tiada kesan melekat pada pencungkil gigi maka dah masak lah jawapan nya. Dah boleh buat topping pulak.

Sementara nak tunggu chocolate topping siap, saya letak kek depan kipas supaya cepat sejuk! Hahaha nak cepat kan.

Jap sebelum tu saya ada bakar almond flakes jugak untuk hiasan.

1 bungkus kecik almond flakes
dulang atau tray
oven suhu 170Âșc
bakar dalam 30min 
kena rajin check dan selak2 almond flakes supaya masak sekata.
rasa agak2 dah ranggup boleh keluarkan dari oven dan sejukkan.

Bahan-bahan untuk Chocolate topping

1/2 cawan susu segar dutchlady
1 sudu kecil garam halus
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar mentega/marjerin
4-5 blok coklat masakan jenama Beryl's

Kita guna kaedah Double Boiling ye, apa tu Double Boiling? Boleh GOOGLE kalau nak lebih faham or tahu. Tapi kita expalin jugak lah ye.

1) Kita letak air dalam periuk dan letak apa2 bekas/mangkuk kaca atas periuk berisis air tadi.

2) Kemudian masukkan lah kesemua bahan2 ke dalam bekas/mangkuk kaca. Iye betul masukkan aje semua dan tunggu cair.

3) Pastu kacau2 dia untuk pastikan blok coklat masakan tu dah betul2 cair.

4) Boleh lah tuang ke atas kek coklat kita tadi dan hias dengan Almond atau coklat rice. Terpulang pada diri masing2 ye.

                                                        KEK DAH SIAP!

p/s: Waktu mula buat adunan kek 11 malam malam, masa start kukus 11.10 malam, siap kukus dalam 12 malam. Cepat ke idok?? Express kan? Kan dah kata express. tu lah tak percaya.

MEE HOON @ BIHUN GORENG PUTIH / ALA SINGAPORE

Hi Assalamualaikum, aci tak kalau terus ke resepi, Bukan ada orang baca saya membebel pun. syok sendiri aih!

Mee hoon nie ibu saya selalu masak bila bulan puasa. Tapi resepi dia harus ada udang besar gemok2, sebab cik noh suka. Apa nak tabur dalam nie ikut masing2 lah ye. Nie versi saya, versi bajet haha sebab udang mahal ye di bandar nie.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1 bungkus bihun ( saya suka jenama jasmine ) rendam dalam 15min atau sehingga lembut

2 labu bawang putih * tumbuk

4-5 biji cili padi * tumbuk

3 keping fishcake yang dipotong halus dan goreng
2 biji telur goreng asing seperti scramble egg

sedikit ayam dipotong kecil2, untuk buat rencah

1 batang lobak merah dipotong memanjang

sayur sawi@pak choy, asingkan batang dan daun

1 sudu teh garam

1 sudu teh serbuk perasa

1/2 sudu teh lada sulah

1/2 sudu teh lada hitam

Cara-cara memasak:

1) Rendam bihun anda selama 15-30min atau sehingga lembut.

2) Goreng asing terlebih dahulu fish cake dan telur kemudian ketepikan.

3) Panaskan minyak didalam kuali, gunakan api kecil@sederhana dan masukkan bawang putih dan cili api yang telah *ditumbuk . Bawang putih senang hangus, kalau hangus tak sedap rasa dia nanti.

4) Sebelum bawang putih kekuningan, masukkan ayam dan masak seketika untuk bagi ayam masak.

5 ) Kemudian masukkan batang sawi@pak choy, masak seketika. Selepas itu masukkan pula sayur sawi@ pak choy dan lobak merah anda.

6) Anda boleh masukkan garam, serbuk perasa, lada hitam dan lada sulah. Kacau sehingga rata.

7) Masukkan bihun yang telah pun lembut dan gaul rata. Masukkan sedikit air jika perlu.

8) Akhir sekali, boleh masukkan fish cake dan telur yang telah pun kita goreng.

9) Sedia untuk dihidang dan dimakan.

p/s: Lagi sedap makan kalau ada sambal kicap.

SELAMAT MENCUBA!