gadisnogoricelup
My e-Diary. MAAF GAMBAR STEP BY STEP ATAU GAMBAR MAKANAN JARANG WUJUD, sebab kadang2 tak terfikir nak upload di blog. Lebih kepada macam rujukan pada masa akan datang untuk diri sendiri gituhh. Tapi kepada sesiapa yang nak mencuba, silakan. Semua sedap2 belaka InshaAllah ( pada tekak saya dan suami AJ ). Sincerely with lots of love PS&AJ
click.. click.. click..
Friday, 13 October 2023
RESEPI IKAN CENCARU/IKAN JACKET SUMBAT KELAPA. TAK PEDAS
RESEPI CORNFLAKE ( NESTLE ) MADU SEDAP
Friday, 22 September 2023
SERUNDING AYAM GARING
Wednesday, 23 August 2023
MASAK LEMAK TENGGIRI DENGAN PEGAGA
Wednesday, 23 December 2020
RESEPI LAKSA SARDIN DALAM TIN
Assalamualaikum. Ada hari kita jemu makan nasi ye ke tidak ? Ada hari jemu terus nak makan tapi kena jugak makan walau sedikit. Asbab covid-19 ni salah satunya makin rajin masak dan mencuba resepi baharu walaupun selalunya saya derhaka dengan resepi2 online ni. Sebab nak sesuaikan dengan tekak sendiri.
Tertengok di instagram @raffieyusoff dia masak laksa sardin tin ni. mudah betul.tak payah rebus2 ikan. Kita sebagai manusia yang kerja memang suka benda yang mudah ni. Ala2 super laksa rasa dia. Kita suka makan dekat kedai tu sampailah dia tiba2 tutup hilang dan ghaib. kedai sedap je mesti tutup. benci.
Bahan-bahan yang diperlukan
Sardin tin, asingkan 1-2 ketul isi sardin dan blend yang lain. ( ambil bahagian isi sahaja, kuah tak nak )5 biji bawang merah kecil ( blend )
2 biji bawang putih ( blend )
2-3 keping nenas ( blend )
2 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
Air secukupnya
1 batang/kuntum Bunga kantan
1 genggam Daun kesum
Garam
Gula
Daun salad
Timun
Hirisan bawang merah
Hirisan cili api
Telur rebus
Limau nipis
1) Blendkan isi ikan sardin, nenas, bawang merah bawang putih dan sedikit air sehingga hancur.
saya asingkan 2 ketul isi ikan sardin sebab nak bagi ada rasa ketul2 ikan nanti.
2) Tanpa minyak, Masukkan bahan-bahan yang telah diblend ke dalam periuk, letak air dalam blender dan masukkan ke dalam periuk. Rugi kalau terus cuci blender. Masukkan air agak2 ye sebanyak mana kita nak.
3) Masukkan asam keping dan cili boh. Masak sehingga agak-agak cili masak. Lama sikit pun tak apa.
4) Masukkan daun kesum, bunga kantan dan isi ikan sardin yang diasingkan tadi. Saya leraikan sikit-sikit je isi ikan tu.
5) Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula dan kiub ayam. boleh rasa apa nak ditambah.
6) Rebus laksa atau celur dengan air panas seketika.
orang kata tips laksa sedap kena masak lebih lama, tapi kita masak sekejap je, perut dah lapar wak. tak rela kita. Sedap jugak alhamdulillah.
RESEPI IKAN MASAK CUKA ( LAUK KAMPUNG KEGEMARAN SAYA )
Assalamualikum, Pernah tak ada hari tu otak betul-betul kosong, taktahu nak masak apa. Selalunya diakhiri dengan makan luar dekat kedai je ataupun di tahun 2020 ni kita ber foodpanda terus. Saya lah tu selalu begitu, tapi kalau ada bahan2 yang boleh masak lauk ni, pasti masak terus sebab sedap makan lagi-lagi waktu macam selera ada tak ada je.
Bahan-bahan yang diperlukan:
2 keping isi Ikan tenggiri2 biji Bawang merah kecik ( racik halus )
1 biji Bawang putih ( racik halus )
1 batang Serai ( racik halus )
1-2 biji Cili padi belah tengah
1 sudu kecil Biji sawi
1-2 biji Lada besar belah tengah
Tomato potong empat
2 sudu besar Cuka makanan
Air sedikit
Garam
AGAR-AGAR MILO TERBAIK DI TEKAK SAYA
Assalamualaikum, cuaca panas-panas, tak hujan. Tekak kering, asyik2 minum air. Sekali sekala dapat makan manis2 sedap juga ye?
Saya tak berapa kuat manis dalam makanan, jadi resepi agar-agar milo ni memang ikut selera saya sahaja. Maaf jika tak sedap di tekak anda.
Bahan-bahan yang diperlukan :
1 liter air + setengah cawan
3 biji gula batu ( tak ada pun tak apa )
1 sudu kecil garam
setengah cawan gula pasir
2 cawan milo
1/3 cawan susu pekat
1 liter air panas