click.. click.. click..

Wednesday, 23 December 2020

RESEPI LAKSA SARDIN DALAM TIN

 Assalamualaikum. Ada hari kita jemu makan nasi ye ke tidak ? Ada hari jemu terus nak makan tapi kena jugak makan walau sedikit. Asbab covid-19 ni salah satunya makin rajin masak dan mencuba resepi baharu walaupun selalunya saya derhaka dengan resepi2 online ni. Sebab nak sesuaikan dengan tekak sendiri.

Tertengok di instagram @raffieyusoff dia masak laksa sardin tin ni. mudah betul.tak payah rebus2 ikan. Kita sebagai manusia yang kerja memang suka benda yang mudah ni. Ala2 super laksa rasa dia. Kita suka makan dekat kedai tu sampailah dia tiba2 tutup hilang dan ghaib. kedai sedap je mesti tutup. benci.

( laksa yang saya guna, sedap sebab dia halus2 ) 

Bahan-bahan yang diperlukan

Sardin tin, asingkan 1-2 ketul isi sardin dan blend yang lain. ( ambil bahagian isi sahaja, kuah tak nak )
5 biji bawang merah kecil ( blend )
2 biji bawang putih ( blend )
2-3 keping nenas ( blend )
2 sudu besar cili boh
2 keping asam keping
Air secukupnya
1 batang/kuntum Bunga kantan
1 genggam Daun kesum
Garam
Gula
Kiub ayam sebagai serbuk perasa

Laksa ( dicelur/rebus )
Daun salad
Timun
Hirisan bawang merah
Hirisan cili api
Telur rebus
Limau nipis
Hirisan nenas


1) Blendkan isi ikan sardin, nenas, bawang merah bawang putih dan sedikit air sehingga hancur.

saya asingkan 2 ketul isi ikan sardin sebab nak bagi ada rasa ketul2 ikan nanti.

2) Tanpa minyak, Masukkan bahan-bahan yang telah diblend ke dalam periuk, letak air dalam blender dan masukkan ke dalam periuk. Rugi kalau terus cuci blender. Masukkan air agak2 ye sebanyak mana kita nak.

3) Masukkan asam keping dan cili boh. Masak sehingga agak-agak cili masak. Lama sikit pun tak apa.

4) Masukkan daun kesum, bunga kantan dan isi ikan sardin yang diasingkan tadi. Saya leraikan sikit-sikit je isi ikan tu.

5) Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula dan kiub ayam. boleh rasa apa nak ditambah.

6) Rebus laksa atau celur dengan air panas seketika.

orang kata tips laksa sedap kena masak lebih lama, tapi kita masak sekejap je, perut dah lapar wak. tak rela kita. Sedap jugak alhamdulillah.


RESEPI IKAN MASAK CUKA ( LAUK KAMPUNG KEGEMARAN SAYA )

 Assalamualikum, Pernah tak ada hari tu otak betul-betul kosong, taktahu nak masak apa. Selalunya diakhiri dengan makan luar dekat kedai je ataupun di tahun 2020 ni kita ber foodpanda terus. Saya lah tu selalu begitu, tapi kalau ada bahan2 yang boleh masak lauk ni, pasti masak terus sebab sedap makan lagi-lagi waktu macam selera ada tak ada je.


Bahan-bahan yang diperlukan:

2 keping isi Ikan tenggiri 
2 biji Bawang merah kecik ( racik halus )
2 biji Bawang merah kecik jangan potong bia seketul je
1 biji Bawang putih ( racik halus )
1 batang Serai ( racik halus )
1-2 biji Cili padi belah tengah
1 sudu kecil Biji sawi
1-2 biji Lada besar belah tengah
Tomato potong empat
2 sudu besar Cuka makanan
Air sedikit
Garam
Gula

1) Lumurkan garam dan serbuk kunyit dekat isi ikan tenggiri dan goreng.

2) Kurangkan minyak goreng ikan tadi, tinggal minyak cukup sekadar nak tumis bawang sahaja.

3) Tumis bawang merah seketul, bawang-bawang racik, serai, cili padi dan biji sawi sehingga wangi.

4) Masukkan cuka makanan dan air sedikit. Perasakan dengan garam dan gula.

5) Akhir sekali masukkan tomato, lada besar dan ikan yang telah digoreng awal-awal tadi. Biarkan seketika dan siap untuk dihidang.

Macam biasa, lauk kampung makan dengan nasi panas2 lah. Jarang tak tambah nasi kalau lauk simple macam ni. Selamat mencuba!!!



AGAR-AGAR MILO TERBAIK DI TEKAK SAYA

 Assalamualaikum, cuaca panas-panas, tak hujan. Tekak kering, asyik2 minum air. Sekali sekala dapat makan manis2 sedap juga ye?

Saya tak berapa kuat manis dalam makanan, jadi resepi agar-agar milo ni memang ikut selera saya sahaja. Maaf jika tak sedap di tekak anda.

Bahan-bahan yang diperlukan :

2 packet serbuk agar-agar
1 liter air + setengah cawan
3 biji gula batu ( tak ada pun tak apa )
1 sudu kecil garam
setengah cawan gula pasir
2 cawan milo
1/3 cawan susu pekat
1 liter air panas
1 tin susu cair

1) Ambik periuk yang sesuai, masukkan air, gula batu, gula pasir, garam dan serbuk agar-agar. Nyalakan api kecik/sederhana.
2) Dekat bekas lain, masukkan milo, air panas, susu pekat dan susu cair. Kacau sampai sebati.
3) Masukkan semua bahan ke dalam periuk.

Waktu ni boleh rasa, nak tambah apa lagi. gula ke garam nak bagi rasa lemak ke. Sementara cair, boleh di ubah suai ikut selera kita. Dah keras nanti redho je lah ye.

4) Tuang adunan ke dalam loyang dan biar seketika sampai agak2 suam sebelum kita masukkan loyang ke dalam peti sejuk.

Saya selalu letak loyang dekat dulang yang berisi air untuk bagi dia cepat sikit proses sejuk. Selalu tengok nenek buat di kampung begitu.

Selamat mencuba!!!

MASAK LEMAK CILI API IKAN MASIN TALANG DENGAN NENAS

Assalamualaikum. Menu ni selalunya kalau di kampung saya waktu kenduri kahwin di rumah nenek pasti ada, kawankan pulak dengan sambal belacan, ulam-ulaman dan pencuci mulut haruslah tembikai dan limau sunkist, air sirap kenduri janga dilupa!. Rindu ye nak makan makanan kenduri waktu covid-19 ni. 

Jumpa nenas cantik elok, jumpa pula orang jual ikan talang di instagram @waf_legacy , cantik ikan talang yang dia jual, bersih dan nampak elok. Apa lagi mengulai lah kita.

( besar ikan talang masin dia) harga bawah rm20 untuk dua ekor ni. Dia kira kilo rasanya. 


Bahan-bahan yang diperlukan :

4-5 biji Bawang merah kecik ( dikisar halus ) 
3 biji Bawang putih ( dikisar halus ) 
Cili api (dikisar halus ) ikut pedas mana nak
1 inch Kunyit hidup (dikisar halus ) 
1 batang Serai ( diketuk ) 
2 keping asam keping
1 kotak santan kotak
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Ikan masin talang seekor kecik
Nenas yang telah dipotong

Bersihkan dan potong ikan masin talang ikut lah nak potong besar mana, kemudian rendam ikan masin terlebih dahulu. Dalam 30 minit.

1) Masukkan bahan yang telah dikisar dan serai ke dalam periuk berserta sedikit air. Saya suka biarkan seketika dalam 5 ke 10 minit sambil tambah air sikit2, nak bagi cilinya masak dahulu. 

2) Setelah mendidih, masukkan air sehingga ke paras yang dimahukan dan juga asam keping. Tunggu sehingga air mendidih kemudian masukkan ikan masin. Dan biarkan mendidih sekali lagi.

3) Masukkan santan, setelah santan mendidih baru masukkan garam dan gula dan juga nenas. 

4) Biarkan seketika. Boleh perasa kan mana yang perlu ditambah. 

Step kelima ni step paling ditunggu2, ambik pinggan ambik nasi panas, tuang lauk. Baca doa makan dulu kemudian alhamdulillah kenyang.

Dapat pulak telur dadar dengan jeruk petai. Ehh ada orang ke kiri kanan kita sorry lah tak perasan. Sibuk makan nasi



BUAT BAWANG GORENG SENDIRI

Siapa sejenis tak suka makan bawang goreng kat kedai? Okay lah, kamu boleh geng dengan suamiku. Dia tak suka, kalau dapat dia asingkan siap2. Macam kita yang tak suka asingkan taugeh, asingkan taugeh dari lauk kita.

Jadi kalau masak soto ke sup kena lah buat bawang goreng sendiri. nasib baik mudah tak leceh.
Nak buat kalau makan ramai kena guna bawang banyak sikit, sebab sekali ngap je dah banyak. Agak2 lah ye, sebab tak ada sukatan. Maaf

Bahan-bahan yang diperlukan:

bawang merah kecik. 
tepung gandum
tepung beras kurang sedikit dari tepung gandum
garam

1) Kupas dan basuh bawang bersih2. Keringkan bawang, kita tak nak keadaan bawang basah masa tengah potong.

2) Potong bawang halus2 dan masukkan tepung & garam. Serata kan tepung ke setiap lapisan bawang.

3) Sediakan kuali dengan minyak untuk mengoreng. Pastikan minyak dah dipanaskan.

4) Masukkan bawang, kacau2, goreng sekadar bertukar keperangan, jangan terlalu lama. nanti pahit hangus.
Bawang akan terus masak dengan suhu panas selepas ditoskan nanti.

5) Sediakan dulang yang telah dilapikkan tisu. Toskan bawang yang telah digoreng dengan ratakan ke atas dulang, supaya dapat sejuk dengan sempurna. 

6) Simpan dalam bekas kedap udara.


Lah dah siap, tak adventure langsung kan? Selamat mencuba!!