Lauk ni saya pernah makan zaman sekolah dahulu di rumah makcik. Kebetulan datang dia tengah nak masak, kita mengacau lah. Siap tumpang makan. Hikss. Rumah makcik tak jauh pun, belakang rumah nenek. Hari2 datang mengacau tinjau lauk apa ada. Tak cukup makan rumah nenek, poie cari rezeki rumah lain pulak. Haha.
Tapi memang sedap lauk ni, makan begitu sahaja atau apa2 kuah sayur fishball.
Kebetulan semalam ada goreng ayam tak habis & dalam peti ada ayam kefci jugak. Jemu pulak nak makan ayam goreng lagi. Improvise sikit. Saya rasa kalau ayam fresh atau dari lauk lain yang berlebihan pun boleh kot buat begini. Tapi selalunya saya buat lauk recycle lejen nenek. Yang tak berapa mahir lagi. Kot dah jumpa resepi tepat padat lauk lejen kicap pedas tu, akan ku abadikan disini sebab saya banyak derhaka resepi. Tak tulis confirm tak ingat.
Bahan2 :
Ayam (ditumbuk halus)
Bawang merah & Garam (ditumbuk halus)
Cara2 :
1) Panaskan minyak dalam kuali dengan api kecil/sederhana, minyak agak2 banyaknya tapi tak banyak macam deep fried. Cukup sekadar boleh garing kan ayam. Ala macam goreng bilis.
2) Setelah ayam berwarna keperangan & tampak garing, tapiskan. Ketepikan.
3) Goreng pula bawang dengan menggunakan minyak yang sama. Api kecil, goreng sehingga wangi & agak garing. Bukan hangit ye.
4) Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi. Gaulkan bersama bawang, kemudian tapis minyak. Biarkan seketika sehingga minyak selesai ditapis.
Sedia untuk dimakan dengan nasi putih panas2. Sedap garing kriuk kriuk dengan aroma manis bawang buat pengemar makanan garing.
No comments:
Post a Comment