click.. click.. click..

Tuesday, 1 October 2019

CEKODOK LABU AIR TANGAN IBU

Hi Assalamualaikum. Resepi kali nie resepi yang tak ramai pernah cuba makan mahupun masak.

Kalau masak rata2 yang mencuba mesti tertarik dan ramai tak pernah rasa.

Resepi nie ibu masak di awal 2008 ke begitu, bawak ke sekolah, kawan2 tak pernah merasa dan teruja gila sebab sedap. Kawan2 siap request suruh ibu masak lagi lain kali. Punyalah sedap, eleh mak2 nie masak apa pun semuanya sedap. pelik tapi benar. Nasi goreng kosong pun jadi sedap!

Cekodok nie sedap, manis lembut. sedap makan petang2 waktu hujan ke nak tengok tv ke. Sedar2 licin je nanti. Panas2 sedap, dah sejuk pun masih sedap. Tak faham kan? Ish!

Okay sukatan ampun maaf tiada, agak2 je boleh tak??? errrr

Bahan-bahan yang diperlukan :

1/2 biji Labu
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara memasak :

1) Kupas labu dan potong kecik2. Rebus labu sehingga empuk. Toskan air dan lenyekkan labu.

2) Sementara labu masih panas, masukkan gula, garam serbuk kunyit dan telur. Gaul sehingga gula sebati.

3) Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi tak terlalu lembik dan tak terlalu keras. Anggaran sesuai untuk jadi cekodok.

4) Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Api sederhana

5) Dengan mengunakan sudu, ambik adunan dan masukkan ke dalam kuali, goreng cekodok labu sehingga berwarna kekuningan dan sedikit garing.

6) Angkat dan toskan lebihan minyak.


p/s : MAAF LAH YE SUKATAN MAIN AGAK2 JE. NANTI KALAU KITA BUAT LAGI, KITA SUKAT BETUL2.


No comments:

Post a Comment