Bahan yang diperlukan
Ikan pari, potong besar2 sikit, kecik2 nanti hancur.
Bawang merah tumbuk kasar
Bawang putih tumbuk kasar
Lada hitam tumbuk
Bawang merah kecik racik
Cili kering rebus @ cili boh blend halus
Sedikit belacan
Bunga kantan
Daun kesum
Air asam jawa
Tomato
Bendi
Cara-cara memasak
1) Masukkan minyak ke dalam kuali/periuk.
2) Setelah minyak panas, tumiskan bawang merah, bawang putih, belacan dan lada hitam sehingga wangi dan bertukar warna keperangan.
3) Masukkan cili blend dan masak sehingga pecah minyak.
4) Masukkan air asam jawa sedikit dan tumis sampai pecah minyak sekali lagi.
5) Masukkan pula bawang yang telah diracik.
6) Masukkan ikan pari ke dalam periuk. Gaulkan.
7) Masukkan air agak2 sukatan yang disukai.
8) Biarkan sampai mengelegak dan ikan masak.
9) Perasakan dengan garam dan gula.
10) Akhir sekali baru masukkan sayur2 supaya tak lembik dan hancur.
No comments:
Post a Comment