click.. click.. click..

Friday, 2 October 2020

MASAK LEMAK UDANG & KENTANG STYLE AYAH

Assalamualaikum. Sedar tak sedar tahu-tahu masuk bulan October 2020 je kan? Kes penyakit virus covid-19 pun mula menganas kembali.
Harapnya ramai kekal jaga kesihatan diri dan jaga kebersihan serta segala jenis SOP. 

Dah 2 3 hari terkenang lauk yang ayah selalu masak masa duduk dengan dia dulu waktu bujang. Hari ni tanya ayah mintak resepi, ayah siap offer nak masakkan. Tapi malas susahkan dia. Kita cuba sendiri lah. 

Balik kerja terus masak, perut kebulur seharian tak makan, sarapan roti canai je pagi tadi. Dah siap masak fuhhh, sedap yang amat ye! Tak dibuat2! AJ siap ingatkan jangan lupa tulis resepi sementara ingat. Ha baiklah. Mentang2 isteri dia jenis cepat lupa resepi. Amboi. Hahaha

Kita makan malam berlauk kan. Nasi panas, masak lemak udang, telur dadar lejen dan sayur kacang panjang tumis pecah telur. 

Ni dia highlight of the day kita

Makan malam kita untuk hari ini. 

Dah lah tengah syok2 masak baru tersedar santan takde. Haha nasib baik kedai runcit belakang rumah je boleh jalan kaki. Suamiku tolong pergi beli. Terima kasih lah AJ❤️.

Terimalah resepi masak lemak udang dari ayah. Saya copy and paste je resepi ayah bagi tadi. Cuma tukar sedikit cara penyampaian dalam 15% dan ubah sikit resepi dalam 1 step hehe. 

"Kalau nak masuk kan kacang panjang dan kentang. Asam keping tak payah guna."

Cara ayah masak ikut mcm ni.
1 biji bawang merah besar
5 biji bawang putih
Cili api (warna merah) dalam 8 biji ikut pedas yang mahu. 
1 inch kunyit hidup. 
Serai 1 atau 2 batang. Dititik
Ubi kentang 2 ke 3 biji buang kulit dan potong 4 panjang2.
Kacang panjang 4 batang potong ikut saiz sama. ( jika mahu ) 
Serbuk kunyit
Garam
Santan 1 kotak kecik ( saya pakai setengah kotak sahaja sebab udang tak banyak) 
1 cawan air

Blend bawang merah, bawang putih, cili api dan kunyit hidup demgan sedikit air sampai hancur.

1) Panas kan kuali dgn minyak masak sedikit
2) Tuang semua bahan yang telah di blender ke dalam kuali yang dah panas dan gaul sampai air nampak kurang.
3) Selepas tu masuk kan Santan ke dalam kuali dan kacau sampai pecah minyak dan tambah air sedikit (1 cawan minum) dan masuk kan serbuk kunyit, garam secukup rasa dan kacau sampai mendidih.
4) Akhir sekali masuk kan kentang dan udang ke dlm kuali. 
5) Kentang dah masak baru masuk kacang panjang yg telah potong dan biar sampai nampak semua dah masak tutup api dah boleh hidang untuk dimakan.

HAHAHAHAH licin kan? Macam tak payah cuci dah.

AJ duk ulang2 banyak kali sedap ni sedap. Lepas nie ketam pun masak cara begini lah. 

No comments:

Post a Comment