2 hari lepas ada beli ikan secara online. Dapat lah ikan selayang 4 ekor. Ikan caru 2 ekor. Cukup lah untuk 2 3 kali makan.
So kita nie tak lah pandai sangat masak tapi tekak nie beriye macam pandai sangat masak.
Ikan selayang ada, kobis ada. Jom lah buat lauk favourite dari zaman ke zaman untuk saya.
Ikan selayang goreng sambal tumis
Lauk ini untuk 2 orang makan tengahari serta malam.
Bahan-bahan yang diperlukan
3 ekor ikan selayang
3-4 biji bawang merah kecik *blend halus
1 ulas bawang putih *blend halus
5 tangkai cili kering *rebus dan blend halus
1 bini bawang merah besar *potong secara bulat
1 keping asam keping
1 batang serai *ketuk
1 sudu besar gula merah
1 sudu kecik garam
1 sudu kecik kicap manis
Air asam jawa
Cara-cara memasak
1) Salut ikan dengan kunyit dan garam. Kemudian goreng separa garing. Tos dan ketepikan.
2) Kurangkan minyak di kuali, tumis cili kering dan bawang yang telah diblend. Masukkan serai dan juga asam keping. Tumis sehingga pecah minyak.
3) Setelah sambal pecah minyak, masukkan air asam jawa, gula, garam, kicap dan bawang besar. Kalau mahu sambal basah tambahkan air, kalau mahu kering, keringkan air sambal.
4) Rasa sambal dan tambah apa yang perlu ditambah. Kalau bawang besar dan layu dan lembik. Masukkan ikan yang telah digoreng sebentar tadi dan gaulkan dengan perlahan.
Sedia dihidang dan makan.
No comments:
Post a Comment