click.. click.. click..

Tuesday, 24 March 2020

RESEPI SUP AYAM VERSI NENDA

Hi, Assalamualaikum. Ada 1 hari tu teringin betul nak makan sup ayam tapi nak yang macam nenek kat kampung selalu masak. Mujur lah Allah masih panjangkan umur nenek, dapat lah telefon tanya khabar hari2 dan mintak rezeki dikala teringin.

Semoga Allah panjangkan umur dan kurniakan kesihatan yang sihat buat nenek ku di kampung. Amin ya Rabbal'alamin! 

Menu ini untuk 2 orang makan tengahari serta makan malam. 

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
1 biji kentang potong kiub dadu
1/2 biji lobak merah potong ikut suka
5-6 biji bawang merah kecik *blend/tumbuk
2 ulas bawang putih *blend/tumbuk
1/2 inch halia *blend/tumbuk
1-2 tangkai cili api *blend kasar/tumbuk
1 tangkai kayu manis
2 biji buah pelaga
1 biji bunga cengkih
1-2 sudu besar rempah sup
1 biji bunga lawang
1 1/2 atau 2 cawan air
1/2 kiub ayam
Garam 

Cara-cara masak

1) Panaskan periuk berisi minyak masak. Dan tumis bahan blend dengan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih. Tumis sampai naik bau wangi dan warna seakan kuning. 

2) Masukkan ayam dan gaul sekata. Tumis sampai air ayam kering sedikit. 

3) Masukkan rempah sup dan sedikit air. Kacau rata. Biarkan mendidih dan masukkan kentang dan lobak merah. 

4) Masukkan lagi air sehingga paras dikehendaki. Perasakan dengan garam dan kiub ayam. 

5) Periksa kentang dan masak atau belum. Hiaskan dengan daun sup dan juga daun bawang.

Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan dengan nasi. Dan kuah kicap atau sambal belacan! Yummyyyy

No comments:

Post a Comment