click.. click.. click..

Monday, 30 March 2020

RESEPI SUP IKAN MERAH

Hi Assalamualaikum. Sempena PKP hari ke tak ingat dah. Hahaha. Tengok peti ada 1 keping ikan merah. Jadi lah buat sup untuk AJ sebab dia duk mention 2 3 kali dah ikan merah tu buat lah sup. 

( saya terletak minyak untuk sup ikan tu hahaha. Sayur campur dengan cendawan dan ikan goreng sebagai peneman) 

Bahan-bahan yang diperlukan
Lauk nie untuk sorang makan je. 
1 keping isi ikan merah
1 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang kayu manis ( paling kecik)
1 batang bunga cengkih
1 ulas bawang putih *hiris kasar
1 inch halia *hiris kasar
1 batang cili api *potong tengah 
2 biji bawang merah kecik *hiris halus
Setengah lobak merah *potong ikut suka
2 biji tomato *belah empat
2 batang bendi
Air secukupnya
Garam
Kiub ayam
Daun bawang
Daun sup

Cara-cara memasak
1) Tumis bawang putih, bawang merah, cili api, halia, buah pelaga, bunga lawang, kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi dan warna kekuningan. Tumis dengan minyak. 

2) Masukkan air 1 cawan dahulu. Masukkan juga lobak merah, tomato dan bendi. Boleh guna apa sayur yang disukai. Tiada masalah.

3) Tunggu sampai air menggelegak baru masukkan ikan dan perasakan dengan garam, kiub ayam atau serbuk perasa. 

4) Ikan dan masak, hiaskan sup dengan daun bawang dan daun sup.

Sedia dihidang dan dimakan. Untuk yang suka sup clean resepi nie sesuai sangat lah. 
Untuk yang tiada selera makan ke. 

Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment