click.. click.. click..

Wednesday, 23 December 2020

AGAR-AGAR MILO TERBAIK DI TEKAK SAYA

 Assalamualaikum, cuaca panas-panas, tak hujan. Tekak kering, asyik2 minum air. Sekali sekala dapat makan manis2 sedap juga ye?

Saya tak berapa kuat manis dalam makanan, jadi resepi agar-agar milo ni memang ikut selera saya sahaja. Maaf jika tak sedap di tekak anda.

Bahan-bahan yang diperlukan :

2 packet serbuk agar-agar
1 liter air + setengah cawan
3 biji gula batu ( tak ada pun tak apa )
1 sudu kecil garam
setengah cawan gula pasir
2 cawan milo
1/3 cawan susu pekat
1 liter air panas
1 tin susu cair

1) Ambik periuk yang sesuai, masukkan air, gula batu, gula pasir, garam dan serbuk agar-agar. Nyalakan api kecik/sederhana.
2) Dekat bekas lain, masukkan milo, air panas, susu pekat dan susu cair. Kacau sampai sebati.
3) Masukkan semua bahan ke dalam periuk.

Waktu ni boleh rasa, nak tambah apa lagi. gula ke garam nak bagi rasa lemak ke. Sementara cair, boleh di ubah suai ikut selera kita. Dah keras nanti redho je lah ye.

4) Tuang adunan ke dalam loyang dan biar seketika sampai agak2 suam sebelum kita masukkan loyang ke dalam peti sejuk.

Saya selalu letak loyang dekat dulang yang berisi air untuk bagi dia cepat sikit proses sejuk. Selalu tengok nenek buat di kampung begitu.

Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment