Assalamualikum, Pernah tak ada hari tu otak betul-betul kosong, taktahu nak masak apa. Selalunya diakhiri dengan makan luar dekat kedai je ataupun di tahun 2020 ni kita ber foodpanda terus. Saya lah tu selalu begitu, tapi kalau ada bahan2 yang boleh masak lauk ni, pasti masak terus sebab sedap makan lagi-lagi waktu macam selera ada tak ada je.
Bahan-bahan yang diperlukan:
2 keping isi Ikan tenggiri2 biji Bawang merah kecik ( racik halus )
2 biji Bawang merah kecik jangan potong bia seketul je
1 biji Bawang putih ( racik halus )
1 batang Serai ( racik halus )
1-2 biji Cili padi belah tengah
1 sudu kecil Biji sawi
1-2 biji Lada besar belah tengah
Tomato potong empat
2 sudu besar Cuka makanan
Air sedikit
Garam
1 biji Bawang putih ( racik halus )
1 batang Serai ( racik halus )
1-2 biji Cili padi belah tengah
1 sudu kecil Biji sawi
1-2 biji Lada besar belah tengah
Tomato potong empat
2 sudu besar Cuka makanan
Air sedikit
Garam
Gula
1) Lumurkan garam dan serbuk kunyit dekat isi ikan tenggiri dan goreng.
2) Kurangkan minyak goreng ikan tadi, tinggal minyak cukup sekadar nak tumis bawang sahaja.
3) Tumis bawang merah seketul, bawang-bawang racik, serai, cili padi dan biji sawi sehingga wangi.
4) Masukkan cuka makanan dan air sedikit. Perasakan dengan garam dan gula.
5) Akhir sekali masukkan tomato, lada besar dan ikan yang telah digoreng awal-awal tadi. Biarkan seketika dan siap untuk dihidang.
Macam biasa, lauk kampung makan dengan nasi panas2 lah. Jarang tak tambah nasi kalau lauk simple macam ni. Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment