Hi, Assalamualaikum. Okay teruja ke tidak baca tajuk tu? Sebab saya teruja gila! Kenapa? Sebab dah boleh buat kek sikit2 untuk sekali makan je, tak payah buat kek seloyang and simpan kek dalam peti sejuk lagi. syok!
Kat rumah belum ada oven, yang ada microwave oven. Ehsan orang bagi hadiah kahwin, terima kasih! Tekak craving gila nak makan kek panas2, mengarut kan? Selalu orang nak makan kek sejuk2. hahaha.
Google punya goole, facebook search semua, ada ternampak orang share resepi kek 3min nie. Kita tepek sini lah resepi sebab senang sikit cari untuk diri sendiri. And dah diolah sikit ikut kesusaian tekak kita ini.
Bahan-bahan yang diperlukan :
4 sudu besar tepung gandum / tepung naik sendiri ( di ayak )
4 sudu besar gula castor / gula pasir
2 sudu besar milo
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder kalau pakai tepung gandum ( di ayak )
5 sudu besar susu cair / susu segar
4 sudu besar minyak masak / minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
optional : chocolate chip / coklat bar potong dadu ( nak letak boleh, taknak letak pun boleh )
Cara-cara membuatnya :
1 ) Sebenarnya, tepung tu nak ayak boleh, taknak ayak pun boleh. apa dehal. cuma kalau ayak dia jadi halus lah tekstur kek tu. Itu aje. Setakat makan sendiri tak payah gaduh2 lah.
2 ) Cari bekas yang boleh masuk microwave, bekas petak ke bulat ke. Ikut suka lah.
3 ) Campur kesemua bahan dalam bekas dan kacau sebati. Ye campur je semua tu. Jangan ragu2.
4 ) Masukkan adunan ke dalam microwave dan set SUHU MEDIUM, MASA 3MIN/4MIN.
Belum sempat korang nak kemas barang korang buat kek tadi. kek dalam microwave masak dah. Betul tak tipu.
Agak2 dan bunyi TING microwave tu, cuba lah teknik check kek pula.
CUCUK LIDI/ PENCUNGKIL GIGI tengok ada kek melekat pada lidi atau pencungkil gigi tu ke tidak.
Kalau ada kek yang melekat pada lidi, belum masak tandanya. masukkan balik ke dalam microwave dan setkan timer 3min lagi ke atau sehingga masak.
Saya suka letak coklat bar atau coklat chip dalam adunan sebab nanti masa makan dapat rasa ketul2 coklat tu cair. Ya Allah sedap tak terkata. Malam nie nak buat lagi lah.
DIET APA?
Kat rumah belum ada oven, yang ada microwave oven. Ehsan orang bagi hadiah kahwin, terima kasih! Tekak craving gila nak makan kek panas2, mengarut kan? Selalu orang nak makan kek sejuk2. hahaha.
Google punya goole, facebook search semua, ada ternampak orang share resepi kek 3min nie. Kita tepek sini lah resepi sebab senang sikit cari untuk diri sendiri. And dah diolah sikit ikut kesusaian tekak kita ini.
Bahan-bahan yang diperlukan :
4 sudu besar tepung gandum / tepung naik sendiri ( di ayak )
4 sudu besar gula castor / gula pasir
2 sudu besar milo
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder kalau pakai tepung gandum ( di ayak )
5 sudu besar susu cair / susu segar
4 sudu besar minyak masak / minyak jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
optional : chocolate chip / coklat bar potong dadu ( nak letak boleh, taknak letak pun boleh )
Cara-cara membuatnya :
1 ) Sebenarnya, tepung tu nak ayak boleh, taknak ayak pun boleh. apa dehal. cuma kalau ayak dia jadi halus lah tekstur kek tu. Itu aje. Setakat makan sendiri tak payah gaduh2 lah.
2 ) Cari bekas yang boleh masuk microwave, bekas petak ke bulat ke. Ikut suka lah.
3 ) Campur kesemua bahan dalam bekas dan kacau sebati. Ye campur je semua tu. Jangan ragu2.
4 ) Masukkan adunan ke dalam microwave dan set SUHU MEDIUM, MASA 3MIN/4MIN.
Belum sempat korang nak kemas barang korang buat kek tadi. kek dalam microwave masak dah. Betul tak tipu.
Agak2 dan bunyi TING microwave tu, cuba lah teknik check kek pula.
CUCUK LIDI/ PENCUNGKIL GIGI tengok ada kek melekat pada lidi atau pencungkil gigi tu ke tidak.
Kalau ada kek yang melekat pada lidi, belum masak tandanya. masukkan balik ke dalam microwave dan setkan timer 3min lagi ke atau sehingga masak.
Saya suka letak coklat bar atau coklat chip dalam adunan sebab nanti masa makan dapat rasa ketul2 coklat tu cair. Ya Allah sedap tak terkata. Malam nie nak buat lagi lah.
DIET APA?
No comments:
Post a Comment