Hi, Assalamualaikum.
So, nie resepi kari yang ibu selalu masak . Haritu teringat teringin dan terasa nak makan. Call ibu mintak resepi, biasalah dah lama tak balik kampung. Lupa dah cara masak. Sebab tu jugak wujud diari masak2 nie. Supaya andai kata sesiapa dah pulang ke negeri abadi, aku masih simpan secoret kenangan tapi rasa air tangan tak akan pernah sama. Resepi sama, cuma kasih sayang, air tangan dan rasa sedikit sebanyak akan terasa bezanya.
Haritu ke pasar, AJ ternampak ikan merah, katanya sedap nie kalau buat kari, tolong buatkan nanti. Untuk manusia macam aku yang jarang makan ikan, dan susah makan ikan. haishhhhhhh baiklah macam mana nak masak ikan nie. hahah
Masakan nie untuk dua orang dan untu dua kali makan. Tengahari dan malam.
Bahan-bahan yang diperlukan :
1 sudu teh biji sawi
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
5-6 tangkai daun kari
Setengah kotak santan
Air secukupnya
Air asam jawa
Ikan ( apa2 jenis ikan )
1 packet kecil serbuk kari ikan ( cari yang ada tulis pedas pada packetnya ) * tambah sedikit air untuk dijadikan pes
2 biji bawang merah kecik ( hiris )
2 biji bawang putih ( kisar halus )
5-6 biji bawang merah kecik ( kisar halus )
2 biji bawang merah kecik ( dibelah tengah )
2 biji tomato
Bendi
Garam
Cara-cara memasak :
1 ) Panaskan minyak dan masukkan biji sawi terlebih dahulu. Setelah biji sawi meletup2, Masukkan bunga lawang dan buah pelaga.
2 ) Masukkan pula bawang yang telah dikisar halus, masak sehingga naik bau wangi dan berwarna hampir kuning.
3 ) Masukkan bawang yang telah di hiris dan daun kari. Masak sehingga bau wangi kari naik.
4 ) Masukkan pes kari ikan dan kacau sehingga pecah minyak, masukkan air sedikit dan biakan dia pecah minyak selama 3 kali. Maka ulang2 masukkan air bila dah kering ye. Masak sehingga agak garing tapi bukan hangus.
5 ) Agak2 kari dah pecah minyak, masukkan air dalam setengah cawan sahaja dahulu, masukkan juga air asam jawa.
6 ) Air dah mengelegak, masukkan santan. sesuaikan ikut kesesuaian. nak kuah pekat atau cair, banyak atau sikit. Perasakan dengan garam.
7 ) Masukkan ikan dan bawang yang dibelah tengah, tomato dan bendi.
8 ) Ikan tak perlukan masa yang lama untuk masak. Agak2 dah masak boleh tutup api dan sedia dihidang.
So, nie resepi kari yang ibu selalu masak . Haritu teringat teringin dan terasa nak makan. Call ibu mintak resepi, biasalah dah lama tak balik kampung. Lupa dah cara masak. Sebab tu jugak wujud diari masak2 nie. Supaya andai kata sesiapa dah pulang ke negeri abadi, aku masih simpan secoret kenangan tapi rasa air tangan tak akan pernah sama. Resepi sama, cuma kasih sayang, air tangan dan rasa sedikit sebanyak akan terasa bezanya.
Haritu ke pasar, AJ ternampak ikan merah, katanya sedap nie kalau buat kari, tolong buatkan nanti. Untuk manusia macam aku yang jarang makan ikan, dan susah makan ikan. haishhhhhhh baiklah macam mana nak masak ikan nie. hahah
Masakan nie untuk dua orang dan untu dua kali makan. Tengahari dan malam.
Bahan-bahan yang diperlukan :
1 sudu teh biji sawi
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
5-6 tangkai daun kari
Setengah kotak santan
Air secukupnya
Air asam jawa
Ikan ( apa2 jenis ikan )
1 packet kecil serbuk kari ikan ( cari yang ada tulis pedas pada packetnya ) * tambah sedikit air untuk dijadikan pes
2 biji bawang merah kecik ( hiris )
2 biji bawang putih ( kisar halus )
5-6 biji bawang merah kecik ( kisar halus )
2 biji bawang merah kecik ( dibelah tengah )
2 biji tomato
Bendi
Garam
Cara-cara memasak :
1 ) Panaskan minyak dan masukkan biji sawi terlebih dahulu. Setelah biji sawi meletup2, Masukkan bunga lawang dan buah pelaga.
2 ) Masukkan pula bawang yang telah dikisar halus, masak sehingga naik bau wangi dan berwarna hampir kuning.
3 ) Masukkan bawang yang telah di hiris dan daun kari. Masak sehingga bau wangi kari naik.
4 ) Masukkan pes kari ikan dan kacau sehingga pecah minyak, masukkan air sedikit dan biakan dia pecah minyak selama 3 kali. Maka ulang2 masukkan air bila dah kering ye. Masak sehingga agak garing tapi bukan hangus.
5 ) Agak2 kari dah pecah minyak, masukkan air dalam setengah cawan sahaja dahulu, masukkan juga air asam jawa.
6 ) Air dah mengelegak, masukkan santan. sesuaikan ikut kesesuaian. nak kuah pekat atau cair, banyak atau sikit. Perasakan dengan garam.
7 ) Masukkan ikan dan bawang yang dibelah tengah, tomato dan bendi.
8 ) Ikan tak perlukan masa yang lama untuk masak. Agak2 dah masak boleh tutup api dan sedia dihidang.
JANGAN LUPA GORENG PAPADOM. LEBIH ENAK KALAU MAKAN DENGAN KARI
No comments:
Post a Comment