Hi, Assalamualaikum. harinie nak masak apa pula? Soalan paling tiada penyudahnya, semalam masak sambal telur kan? Harinie kita buat sambal ikan bilis pula. Kenapa lauk sambal lagi? Sebab itu je bahan yang ada di rumah, malas nak ke pasar atau kedai. hujung minggu baru pergi pasar dan supermarket beli bahan masak stock seminggu. Eh esok lah tu, takpun ahad.
Kenapa lahhhhhh kena kerja 5 hari setengah seminggu. Kenapa bukan 4 hari kerja 3 hari cuti? Penat tak cukup rehat. Mengeluh? Mana ada, penat sikit je, kerja kat office tak pernah siap, dirumah pun sama, alahai!. Tapi balik tengok muka AJ okay dah. Mengedik je lebih nie.
Berbalik pada menu kita, Ikutkan konon nya nak buat pulut kuning, konon lah. pastu tengok jam pukul 12 tengah malam dah. Malas lah. Dan konon nya jugak nak sedikan bahan2 masak je, esok baru masak lauk. Tak jadi, AJ kata terus masak je malam tu, esok senang tak payah bergaduh dengan dapur pepagi hari. 12.30 malam settle masak. 1 rumah bau sambal, tidur ada pewangi semula jadi. HAHAHAHHA
Bahan-bahan yang diperlukan:
7 biji bawah merah ( kecik ) *blend
3 ulas bawang putih *blend
1/2 inch halia *blend
Setengah genggam ikan bilis yang direndam kalau anda allergic belacan *blend
1 1/2 senduk atau 15 tangkai cili kering yang telah direbus *blend
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek, bersihkan dan basuh
1 cawan air asam jawa
2 biji bawang besar ( dipotong bulat )
1 batang serai ( diketuk )
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar gula merah
Sedikit garam
Asam keping
Cara-cara memasak:
Resepi nie ikan bilis akan digoreng terlebih dahulu sehingga agak garing. Ibu kurang suka ikan bilis mentah tak goreng.
1) Basuh ikan bilis dan tapis buang air. Panaskan kuali dengan minyak secukupnya untuk goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan tos kan ikan bilis yang telah masak. Ketepi kan.
2) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan minyak untuk menumis.
3) Tumis bahan2 yang telah diblend tadi. Kacau sehingga sambal pecah minyak. Minyak jangan terlalu banyak, rasa tak cukup minyak baru tambah sedikit.
4) Masukkan serai, asam keping dan air asam jawa. masak sehingga pecah minyak untuk kali kedua. Tambahkan air lagi jika perlu.
5) Perasakan dengan gula, garam dan kicap manis.
6) Masukkan bawang besar yang telah diracik.
7) Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah kita goreng di awal nya.
8 ) Jika nak sambal cair masukkan air, jika nak kering, Masakkan sehingga kering sedikit.
Saya suka sambal basah2 cair sikit. memang sedap, cicah lempeng, cekodok, roti, pulut atau makan dengan nasi panas
p/s: APA YANG TAK BEST KALAU MASAK SAMBAL? DAPUR BERKECAH, MACAM BARU LEPAS BERTEMPUR DENGAN SAMBAL, DINDING, LANTAI, DAPUR. YA ALLAH 1 KERJA NAK MENGEMAS, NASIB BAIK SEDAP!!!! HUH!
Kenapa lahhhhhh kena kerja 5 hari setengah seminggu. Kenapa bukan 4 hari kerja 3 hari cuti? Penat tak cukup rehat. Mengeluh? Mana ada, penat sikit je, kerja kat office tak pernah siap, dirumah pun sama, alahai!. Tapi balik tengok muka AJ okay dah. Mengedik je lebih nie.
Berbalik pada menu kita, Ikutkan konon nya nak buat pulut kuning, konon lah. pastu tengok jam pukul 12 tengah malam dah. Malas lah. Dan konon nya jugak nak sedikan bahan2 masak je, esok baru masak lauk. Tak jadi, AJ kata terus masak je malam tu, esok senang tak payah bergaduh dengan dapur pepagi hari. 12.30 malam settle masak. 1 rumah bau sambal, tidur ada pewangi semula jadi. HAHAHAHHA
Bahan-bahan yang diperlukan:
7 biji bawah merah ( kecik ) *blend
3 ulas bawang putih *blend
1/2 inch halia *blend
Setengah genggam ikan bilis yang direndam kalau anda allergic belacan *blend
1 1/2 senduk atau 15 tangkai cili kering yang telah direbus *blend
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek, bersihkan dan basuh
1 cawan air asam jawa
2 biji bawang besar ( dipotong bulat )
1 batang serai ( diketuk )
1 sudu kecil kicap manis
1 sudu besar gula merah
Sedikit garam
Asam keping
Cara-cara memasak:
Resepi nie ikan bilis akan digoreng terlebih dahulu sehingga agak garing. Ibu kurang suka ikan bilis mentah tak goreng.
1) Basuh ikan bilis dan tapis buang air. Panaskan kuali dengan minyak secukupnya untuk goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan tos kan ikan bilis yang telah masak. Ketepi kan.
2) Kurangkan minyak didalam kuali, tinggalkan minyak untuk menumis.
3) Tumis bahan2 yang telah diblend tadi. Kacau sehingga sambal pecah minyak. Minyak jangan terlalu banyak, rasa tak cukup minyak baru tambah sedikit.
4) Masukkan serai, asam keping dan air asam jawa. masak sehingga pecah minyak untuk kali kedua. Tambahkan air lagi jika perlu.
5) Perasakan dengan gula, garam dan kicap manis.
6) Masukkan bawang besar yang telah diracik.
7) Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah kita goreng di awal nya.
8 ) Jika nak sambal cair masukkan air, jika nak kering, Masakkan sehingga kering sedikit.
Saya suka sambal basah2 cair sikit. memang sedap, cicah lempeng, cekodok, roti, pulut atau makan dengan nasi panas
p/s: APA YANG TAK BEST KALAU MASAK SAMBAL? DAPUR BERKECAH, MACAM BARU LEPAS BERTEMPUR DENGAN SAMBAL, DINDING, LANTAI, DAPUR. YA ALLAH 1 KERJA NAK MENGEMAS, NASIB BAIK SEDAP!!!! HUH!
SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENGEMAS DAPUR ANDA. ADIOSSSS
No comments:
Post a Comment