Hi. Assalamualaikum. Ada separuh orang tak pernah makan kari ikan sardin nie, jangan kata makan, dengar pun tak pernah. Tapi percayalah sesungguhnya ianya sedap tanpa perlu bertanding. makan pulak dengan timun jepun dan telur dadar gebu and nasi panas. fuhhhhhhhh terangkat!
AJ salah sorang manusia yang memandang rendah pada menu ini, tapi akhirnya dia tewas terdampar melekat pada dinding sebab kekenyangan 3 kali tambah nasi. ahahah licin pinggan dia kerjakan. Syukur air tangan isteri sedap ye bang? Okay geli panggil abang. ewwww
Bahan-bahan :
1 tin sardin
4 ulas bawang merah kecik ( di hiris halus )
2 ulas bawang putih ( di hiris halus )
4 tangkai cili padi ( di belah tengah jangan sampai putus )
1 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari daging + sedikit air
2 sudu besar sos sardin
1/2 inci halia
2 cawan air
Santan kotak
Air asam jawa
Garam
Cara-caranya :
1 ) Asingkan sardin dan sosnya. Panaskan minyak, dan goreng sardin sehingga agak2 bergoreng.
Hati2 sewaktu mengoreng sardin, minyak meletup2, tutup api sebelum terbalikkan sardin.
2 ) Ambik sikit minyak goreng sardin tadi. Panaskan kuali dan masukkan bawang, halia, daun kari dan cili padi. Goreng sehingga naik bau wangi dan warna kekuningan.
3 ) Masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan sedikit air. Goreng sehingga pecah minyak, rempah jadi garing serta wangi. Jangan sampai hangus ye. Boleh masukkan sedikit air kalau nak bagi rempah masak.
4 ) Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan seketika sehingga mendidih, kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga tahap kepekatan yang disukai.
5 ) Masukkan juga sos sardin dan perasakan dengan garam.
6 ) Akhir sekali masukkan sardin yang telah digoreng awal2 tadi.
7 ) Ambik nasi panas, potong timun jepun, ambik telur dadar gebu. Baca doa makan. Selamat memakan sehingga jilat jari!!!
Kenapa kena goreng sardin dulu? Sebab taknak sardin hancur. bila dah goreng sardin tu tak lembik dan senang hancur.
AJ salah sorang manusia yang memandang rendah pada menu ini, tapi akhirnya dia tewas terdampar melekat pada dinding sebab kekenyangan 3 kali tambah nasi. ahahah licin pinggan dia kerjakan. Syukur air tangan isteri sedap ye bang? Okay geli panggil abang. ewwww
Bahan-bahan :
1 tin sardin
4 ulas bawang merah kecik ( di hiris halus )
2 ulas bawang putih ( di hiris halus )
4 tangkai cili padi ( di belah tengah jangan sampai putus )
1 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari daging + sedikit air
2 sudu besar sos sardin
1/2 inci halia
2 cawan air
Santan kotak
Air asam jawa
Garam
Cara-caranya :
1 ) Asingkan sardin dan sosnya. Panaskan minyak, dan goreng sardin sehingga agak2 bergoreng.
Hati2 sewaktu mengoreng sardin, minyak meletup2, tutup api sebelum terbalikkan sardin.
2 ) Ambik sikit minyak goreng sardin tadi. Panaskan kuali dan masukkan bawang, halia, daun kari dan cili padi. Goreng sehingga naik bau wangi dan warna kekuningan.
3 ) Masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan sedikit air. Goreng sehingga pecah minyak, rempah jadi garing serta wangi. Jangan sampai hangus ye. Boleh masukkan sedikit air kalau nak bagi rempah masak.
4 ) Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan seketika sehingga mendidih, kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga tahap kepekatan yang disukai.
5 ) Masukkan juga sos sardin dan perasakan dengan garam.
6 ) Akhir sekali masukkan sardin yang telah digoreng awal2 tadi.
7 ) Ambik nasi panas, potong timun jepun, ambik telur dadar gebu. Baca doa makan. Selamat memakan sehingga jilat jari!!!
Kenapa kena goreng sardin dulu? Sebab taknak sardin hancur. bila dah goreng sardin tu tak lembik dan senang hancur.
SELAMAT MENCUBA !
No comments:
Post a Comment